ERDON Helyi hírek

2016.03.01. 12:49

Vádemelés a drogterjesztők ellen

Vádat emeltek tizenhárom személy ellen, akiket drogterjesztéssel, -fogyasztással gyanúsítottak meg. A személyeket két beépített rendőr buktatta le.

Vádat emeltek tizenhárom személy ellen, akiket drogterjesztéssel, -fogyasztással gyanúsítottak meg. A személyeket két beépített rendőr buktatta le.

A drogellenes rendőrség tavaly májusban kapott információt arról, hogy Váradon több személy jelent meg, köztük egy Yellow nevű, akik marihuánát árultak, grammját 50 lejért. A rendőrök elindultak ezen a nyomon és értesítették a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni osztályt. Még aznap két álruhás tiszt ment ki az utcára, hogy megtalálják a dílert. A két tiszt közel öt hónapig dolgozott az ügyön, szeptember közepén elkapták a csoport vezetőjét, tagjait és néhány fogyasztót, január végén pedig 13 személy ellen emeltek vádat folytatólagosan elkövetett kábítószer terjesztés, tárolás és fogyasztás miatt. A dílerek több tucat fiatalnak, köztük középiskolásoknak is adtak a marihuánából, kezdetben ingyen, majd pénzért.

Nyomozás

A január 27-én kiállított vádirat szerint a bűnözői csoport vezetője Ion Badea (Yellow), egy zsílvásárhelyi származású, Váradon élő férfi volt. A 34 éves személy 2015 elején vesztette el munkáját, többször vett saját használatra füvet, majd később üzletet csinált belőle. Az álruhás rendőrök összesen nyolcszor vásároltak tőle. A nyomozás alatt figyelték Badea híváslistáját is, hogy rájöjjenek kikkel üzletel és kik azok akik csak fogyasztók voltak. Több személyt is azonosítottak, akik a csoporthoz tartoztak, a szálak Belényesig és Köröstárkányig is elnyúltak, de még így sem jutottak minden érintett nyomára. Badea a fű egy kis részét Belényesről, egy másik dílertől, míg nagyobb adagokat Temesvárról szerzett be. A rendőrök azt is megállapították, hogy a drogot főként a középiskolások és egyetemisták között terjesztették. Badea például a December 1. parkban, a Magnólia parkban, a Körös partjain és a Szováta utcán kínálta az árut, először ingyen, majd telefonszámot is adott, azoknak aki vásárolni akartak. Végül tavaly szeptember 17-én vették őrizetbe az érintetteket. Badea három hónapig volt előzetes letartóztatásban, idén januárban engedték ki, de január 17-én, nyolc hónapnyi nyomozás után vádat emeltek ellene, másik 12 személlyel együtt. Ha bűnösnek találják őket, tíz évnyi börtönre is számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!