ERDON Helyi hírek

2016.03.30. 10:27

Saját kezelésbe venné a város a tavirózsás tavat

A nagyváradi önkormányzat saját kezelésébe venné a püspökfürdői tavirózsás tavat, erről fog szavazni csütörtöki ülésén a nagyváradi helyi tanács.

A nagyváradi önkormányzat saját kezelésébe venné a püspökfürdői tavirózsás tavat, erről fog szavazni csütörtöki ülésén a nagyváradi helyi tanács.

A nagyváradi helyi tanács már tavaly elvi beleegyezését adta ahhoz, hogy a város átvegye az említett természetvédelmi területet, de a konkrét lépéseket most lehet megtenni, azok után, hogy az Országos Környezetvédelmi Ügynökség meghirdette a természetvédelmi övezetek kezelésbe adásának eljárását. Ennek nyomán minden érdekelt jogi- vagy magánszemély benyújthatja pályázatát természetvédelmi övezet kezelésére.

A nagyváradi helyi tanács szerdai ülésén előterjesztett határozattervezet értelmében a város öt évre venné kezelésbe a püspökfürdői tavirózsás tavat - amelyet egyébként már évek óta a végleges kiszáradás veszélye fenyeget a túlzott termálvízkitermelés miatt -, és megszabja a kezeléssel járó költségvetést is az elkövetkező öt évre. Ennek a tervnek az értelmében öt év alatt összesen 1.291 ezer lejt költene a város erre a célra, az első évben 343 ezer, a második évben 340 ezer, a harmadik évben 206 ezer lejt, míg a két utolsó évben évente 201 ezer lejt.

A költségvetést három nagy fejezetre osztották, az első fejezetbe tartoznak a biodiverzsitás megőrzését célzó kiadások, a második fejezet a turisztikai kiadásokra vonatkozik, a harmadik fejezet pedig a terület kezeléséhez szükséges felszerelések és infrastuktúra beszerzésére illetve kiépítésére, valamint a kezelést ellátó személyzet kiképzésére és fizetésére vonatkozó költségeket tartalmazza.

Mint arról beszámoltunk, a Bihar Megyei Tanács március 22-i ülésén szintén elfogadott egy határozatot, amely rögzíti, hogy a tanács a saját felügyelete alá szeretné vonni a betfiai természetvédelmi övezetet és as Somlóhegyet. Loredana Tirt, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szóvivője lapunk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy a pályázatok benyújtási határideje április 1.

Az Országos Környezetvédelmi Ügynökség egy bizottságot állít fel, amelyik elbírálja és pontozza a beérkező pályázatokat. A természetvédelmi övezetek kezelését a legnagyobb pontszámot elért pályázók kapják meg, amennyiben viszont egy adott természetvédelmi terület esetében a pályázók nem teljesítik az elvárt kötelező kritériumokat, akkor azoknak a  területeknek a kezelésére újabb eljárást hirdet az ügynökség - tudatta a szóvivő.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!