ERDON Helyi hírek

2016.03.31. 13:47

Péntektől tisztább levegőt szívunk

Működésbe helyezték csütörtökön az első, gázzal működő hőközpontot a CET-nél, a becslések szerint jövő hét végéig mindkét régi kazánt helyettesítik, tudatja a polgármesteri hivatal.

Működésbe helyezték csütörtökön az első, gázzal működő hőközpontot a CET-nél, a becslések szerint jövő hét végéig mindkét régi kazánt helyettesítik, tudatja a polgármesteri hivatal.

A CET korszerűsítése a vége felé közeledik: a csütörtöki nap folyamán elkezdett működni az első korszerű hőközpont, pénteken pedig leállítják az egyik, szénnel működő régi kazán fűtését, azaz lényegesen csökkenni fog a CET által kibocsátott füstmennyiség – áll a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében. Amint Ilie Bolojan polgármester nyilatkozta, jövő héten működésbe helyezik az új hőközpont fő turbináját, s április közepétől maximális kapacitással működik majd. Közben fokozatosan leállítják a régi hőközpontot, becsléseik szerint jövő hét végéig egyik szénnel működő kazánt sem fűtik tovább.

Érezhető lesz

A CET felújítása Nagyvárad egyik legfontosabb projektje, egyrészt nagy, 53 millió eurós értéke miatt, másrészt azért, mert 140 ezer lakosra van kihatással. A Transgaz már az elmúlt hét során elkezdte a gáz folyósítását a város számára. Április és május folyamán a General Electric képviselői folyamatosan terepen lesznek, segítenek a CET munkatársainak megbarátkozni az új technológiával, hogy júniustól teljes egészében a nagyváradi csapat vehesse át a munkát. Amint a polgármester elmondta, mindez nem érinti majd fűtést és a melegvíz-folyósítást, a lakosok nem fogják érezni az áttérést. „Reméljük, hogy az új rendszer jól fog működni és e mellett rövidesen érezhető lesz, hogy csökken a légszennyezés, a nélkül, hogy a gigakalória ára változna” - tette hozzá. Nagyvárad egyébként Románia legnagyobb forgalmazójától, a Romgaztól szerzi be a gázt a jelenlegi legjobb piaci áron.

Ahhoz, hogy az új hőközpont gazdaságilag kifizetődő legyen, nem csak fűtést és meleg vizet kell szolgáltasson, hanem áramot is. Már megvan az engedély ahhoz, hogy ennek megvalósítása érdekében az országos energiahálózathoz csatlakozzon, áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!