ERDON Helyi hírek

2016.03.21. 14:33

Kevesen viselik a kék karszalagot

Bihar megyében viszonylag kevesen csatlakoztak az orvosok néhány érdekképviselete által kezdeményezett japánsztrájkhoz. Ha nem születik egyezség, április 18-tól általános sztrájk lehet.

Bihar megyében viszonylag kevesen csatlakoztak az orvosok néhány érdekképviselete által kezdeményezett japánsztrájkhoz. Ha nem születik egyezség, április 18-tól általános sztrájk lehet.

 

Amint dr. Carmen Pantiş, a Bihar megyei Orvoskamara elnöke elmondta, tudomása szerint Bihar megyében egyedül a vasúti kórház orvosai csatlakoztak a ma elkezdett megmozduláshoz, ezenkívül talán a háziorvosok is, de sem a városi kórház, sem a Bihar megyei Sürgősségi Klinika orvosai nem viselik a sztrájkot szimbolizáló kék karszalagot. Véleménye szerint ennek az lehet az egyik oka, hogy a Romániai Orvosi Érdekképviseletek Szövetsége (CFSMR) nem számlál tagokat Bihar megyében. Amúgy – tette hozzá – a követeléseket megalapozottnak tartja, mind a fizetések, mind a kórházakban uralkodó olykor katasztrofális állapotok miatt. Mint hozzátette, Nagyváradon ez utóbbi tekintetében jó a helyzet, korszerű kórházaink vannak, de másutt az országban elfogadhatatlanok a körülmények. Az Országos Orvoskamara egyelőre nem fogalmazta meg hivatalos álláspontját a tiltakozással kapcsolatban, de a hamarosan megtartandó fővárosi közgyűlésen valószínűleg erről is döntenek majd.

Csatlakoznak

Valószínűleg a Bihar megyei háziorvosoknak mintegy egyharmada viseli a kék karszalagot, vélekedett dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvos, aki maga is csatlakozott a japánsztrájkhoz. „Sokan a kollégáim közül viselik és fel is tettek fényképeket erről az egyik közösségi portálra” - mondta. A háziorvosok az egyik legnagyobb elégedetlensége az, fejtette ki, hogy míg az állami költségvetésből fizetett egészségügyi alkalmazottak bére tavaly 25 százalékkal nőtt és idén ismét 15-20 százalékos fizetésemelést helyeztek kilátásba, addig a háziorvosok változatlan százalékot kapnak az egészségbiztosítótól. De ami még ennél is nagyobb baj, hogy míg eddig az alapfizetésük nyomán fizették a nyugdíjbiztosítást, az új előírások szerint a jövedelmüket kell alapként venniük. Az évi jövedelemből le kell vonniuk a 16 százalékos adót, az 5,5 százalékos egészségbiztosítást és a 31,5 százalékos nyugdíjbiztosítást, úgyhogy végül alig maradnak valamivel. Ez hatalmas kitolás, véli a háziorvos, aki szerint jelenleg a háziorvosok mintegy hússzor annyi adót, illetve biztosítási járulékot fizetnek, mint egy átlagdolgozó ugyanannyi nyugdíjért. „Nem elég, hogy nem kaptunk semmit, még ami volt, azt is elvették” - mondta. Mint hozzátette, ő maga pesszimista annak tekintetében, hogy miután a költségvetést már megszavazták, változhat-e bármi, mindazonáltal, ha más szakszervezetek is csatlakoznak a megmozduláshoz, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a háziorvosok is részt vegyenek az általános sztrájkban.

A fizetésemelésre vonatkozó követelések mellett az orvosok a munkaidő respektálást, továbbá a személyzethiány megoldását követelik – egyik a másikkal összefügg, hiszen a munkamennyiség a személyzethiány miatt túl nagy. A fizetésemelésekre vonatkozóan Dacian Cioloş miniszterelnök a napokban azt nyilatkozta: nem tudnak változtatni a költségvetésen csak ha egyik terület javára máshonnan vesznek el, a lehetőségek azért is korlátoltak, mert csökkent az adó, ugyanakkor nőttek a fizetések. Mindazonáltal egyetért azzal, hogy nehéz a helyzet az egészségügyben és tárgyalásra van szükség.

Tiltakozások menete

Az ettől a héttől zajló tiltakozó megmozduláshoz egyelőre a CFSMR mellett a Hipocrat Szakszervezeti Szövetség, valamint az Alfa Kartell csatlakozott. A tiltakozások tervezett menete: hétfőtől vasárnapig kék karszalagot viselnek, március 28-án a Képviselőházhoz március 31-én a Munkaügyi Minisztériumhoz továbbítják követeléseiket, illetve az intézmények előtt tiltakoznak, április 7-én, az Egészség Világnapja alkalmából pedig az egészségügyi minisztérium előtt tiltakoznak. Április 11 és 17 között naponta két órára beszüntetik tevékenységüket, április 18-tól pedig általános sztrájkba lépnek, azaz tevékenységük egyharmadát biztosítják és csak a sürgősségi beavatkozásokat végzik el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!