ERDON Helyi hírek

2016.03.31. 13:30

Készülnek a választásra – gondban a váradi referendum

Beindult a gépezet: megkezdődött a felkészülés a június 5-i önkormányzati választásokra Bihar megyében is. Váradon járt a szakhatóság illetékese. Aki egyúttal megerősítette: probléma van az ugyanakkorra tervezett Bolojan-féle váradi referendummal.

Beindult a gépezet: megkezdődött a felkészülés a június 5-i önkormányzati választásokra Bihar megyében is. Váradon járt a szakhatóság illetékese. Aki egyúttal megerősítette: probléma van az ugyanakkorra tervezett Bolojan-féle váradi referendummal.

Új rendszert vezetnek be a június 5-i önkormányzati választásokon. A csalási módszerek közül a többszöri voksolást akarják kiküszöbölni azzal, hogy a tervek szerint elektronikus adatbázisba veszik mindenki személyi okmányát, aki elmegy voksolni. Ezt Oana Todor, az Állandó Választási Hatóság észak-nyugati régióért felelős vezetője jelentette be tegnap Nagyváradon, amikor a prefektussal közösen tartott tájékoztatót a voksolásra való felkészülés menetéről. Mint Todor elmondta, az ország összes szavazóhelyiségében lesz internet, és az összeset felszerelik táblagéppel, szkennerrel. „A legelső az lesz, hogy amint a polgár megérkezik, és átadja személyi azonosító okmányát, az iratot bevezetik az adatbázisba, amelyik megmutatja, szavazott-e már máshol, és ha igen, mikor és hol. Ha nem, mehet tovább” - összegzett.

Az újságírók felvetették, hogy biztosan működni fog-e ez minden kis településen, nem beszélve azokról, ahova egyenesen buszokkal szokták hurcolni a többször szavazókat, és mindent elkövetnek a rendszerek kijátszásáért. Claudiu Pop prefektus erre azt mondta, szerinte ez a csalási módszer az új rendszerrel kiküszöbölhető. Hozzátette: „Ha bárhol ilyen gondok adódnak, azonnal kötelező leállítani az egész voksolást. Amúgy pedig a Speciális Távközlési Szolgálat, a STS hónapok óta dolgozik a netes rendszer kiépítésén mindenütt, és várhatóan nem lesz baj”.

Nálunk

Bihar megyében a legfrissebb kimutatás idén március 2-án készült a szavazásra jogosultakról. Eszerint 504.005 választópolgár van a megyében, ebből 188.672 Nagyváradon. A megyében összesen 651 szavazókörben lehet leadni majd a voksokat, ezek szinte minden esetben ugyanott lesznek, ahol máskor is.

A prefektus szerint „szigorúbb plakátolási szabályok lesznek érvényesek, nem lehet akárhol hirdetni, reklámozni”. Mint jelezte, a kampány május 6-án indul.

Addig is tart azonban a felkészülés. A polgármesterek és munkatársaik tájékoztatása már meg is volt, ugyancsak kijelölték már a helyi és megyei tanácsosok számát. Ez 35, illetve 1259. Csak pár esetben van változás: Nagyürögd, Szentmárton és Szentandrás esetében 2 fővel nőtt a számuk, Kisősiben, Barátkán, Feketekápolnán, Biharpokloson és Kispapmezőn ugyanennyivel csökkent.

Március 31 és április 15 között zajlik a közbeszerzési eljárás a szavazólapok nyomtatását végző cég kiválasztására, a jelöltséghez szükséges iratokat pedig április 11-26 között lehet benyújtani.

Oana Todor hangsúlyozta: várják a választási bizottságokban tevékenykedni akarók jelentkezését, mihamarabb. Erről további infók az az Állandó Választási Hatóság www.roaep.ro honlapján.

Meglesz?

Mint ismert, az önkormányzati választással egyszerre akar Nagyváradon Ilie Bolojan polgármester újabb népszavazást tartani Várad és Szentmárton egyesüléséről – hogy így biztosítsa végül az érvényességhez szükséges szavazói részvételt. Csakhogy az utóbbi időben némi gondja adódott ezzel. Ugyanis mielőtt meghozatja a referendumról szóló városi tanácsi határozatot, ki kell kérnie az Országos Választási Iroda véleményét is, hogy jogszerű-e a népszavazás. (Szakértők szerint egyébként annak nyilváníthatják, mivel semmi sem tiltja kifejezetten az ismételgetést.) Ám ez a véleményezés késik. Megeshet, hogy ha Bolojanéknak nem sikerül időben rendezni a formaságokat, akkor mégis más időpontra kell kiírniuk az újabb referendumot, nem az önkormányzati választással egyszerre – bár ennek még így is kisebb az esélye.

Tegnap felmerült ez is a sajtótájékoztatón, és a vonatkozó kérdésre Oana Todor ezt válaszolta: „Ez az Országos Választási Iroda hatásköre, neki kell véleményeznie, én viszont az Állandó Választási Hatóság képviselője vagyok. Viszont azt elmondhatom, hogy amikor betekintettem az Országos Választási Iroda aktuális ügyeibe, ott nem láttam iktatva semmi ilyet, és válaszadás alatt állók között sem láttam. Ez arra enged következtetni, hogy a nagyváradi vezetés még ki sem kérte ezt a véleményezést, vagy a kérésük még nem érkezett meg oda”. Mindezek dacára a nagyváradi helyi tanács csütörtökön mégis megszavazta Ilie Bolojan referendum-kezdeményezését.

Újítások

Az idei önkormányzati választások már nem a megszokott két körben zajlanak, hanem csak egyfordulósak lesznek. A megyei tanácselnököket idén már nem közvetlenül a polgárok választják meg, hanem az összeálló megyei tanácsok. Így a lakosok egyetlen fordulóban, és csak polgármestert, helyi, illetve megyei tanácsosokat választanak. Közben már volt vita arról, hogy vissza kellene hozni a kétfordulós polgármester-választást, van is erről javaslat a parlamentben, de ha el is fogadják, az 2020-ban ültethető gyakorlatba. További újdonság, hogy a jelöltek indításához a pártoknak szükséges a névjegyzékben szereplő polgárok 1 százalékának a támogatása. Ez év vége felé egyébként még egy voksolás jön: akkor majd parlamenti választás lesz.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!