ERDON Helyi hírek

2016.03.31. 13:10

Ingyenes kezelés rászorulóknak

Úgynevezett éber szedációs készüléket kapott a Nagyváradi Egyetem fogorvosi rendelője, s ezt első sorban fogyatékkal élők, illetve szociális támogatásban részesülők kezelésére fogják alkalmazni.

Úgynevezett éber szedációs készüléket kapott a Nagyváradi Egyetem fogorvosi rendelője, s ezt első sorban fogyatékkal élők, illetve szociális támogatásban részesülők kezelésére fogják alkalmazni.

Az egyetem fogorvosi rendelőjében be is mutatták, hogyan használják a készüléket. A kliens, akinek a szerepében ezúttal egy orvostanhallgató volt, először oxigént kap maszkon keresztül, később a szedációs gázt adagolják fokozatosan. A gáz dinitrogén-oxid, mely relaxációs állapotot idéz elő, csillapítja a félelmet és a szorongást, fokozza a helyi érzéstelenítő injekció hatását, s melynek hatására emelkedik a fájdalomtűrő képesség.

Főleg a nyugtalan, ideges pácienseknél szokták igénybe venni és felbecsülhetetlenül hasznos a fogyatékkal élők esetében, akiknél ennek híján sok esetben nem is lehet fogorvosi beavatkozásokat elvégezni.

Felbecsülhetetlen

A csütörtöki rendezvényen jelen volt Simona Zlibuţ, az SOS Autizmus Egyesület vezetője, aki elmondta: az autista gyerekeket, fiatalokat korábban Temesvárra kellett vinni minden egyes fogorvosi beavatkozásért, s hasonló helyzetben voltak a Nagyváradi Down-egyesülethez tartozó gyerekek és fiatalok is.

A készüléket az egyetem és a Helyi Tanács közötti egyezmény keretében sikerült beszerezni, a Helyi Tanács finanszírozásával, mondta el Florian Bodog, az orvosi és gyógyszerészeti kar dékánja. A készülék értéke 15 ezer euró, s további 15 ezer euró jut az együttműködési egyezményen belül végzett eljárásokra. Az ötlet kezdeményezője Sebastian Lascu liberális párti tanácsos, aki a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, körülbelül egy évvel ezelőtt indítványozta a készülék megvásárlását, de a közbeszerzési eljárás és egyéb bürokratikus dolgok miatt ez csak mostanra sikerült.

Enyhítenek

Egyébként az együttműködés feltételeiről a csütörtöki nap folyamán szavazott a Helyi Tanács. Ez nem csupán a szedációs készülékkel kapcsolatos: a tervek szerint az együttműködés keretében egy megadott havi kereten belül ingyenes fogorvosi kezelést biztosítanak majd a Down-egyesület és az SOS Autizmus Egyesület gondozottjai mellett mindazoknak, akik a Nagyváradi Szociális és Közösségi ügyek Hivatalától (ASCO) szociális támogatást kapnak. Az ezer lej alatti nyugdíjjal rendelkezők is ingyen vehetik majd igénybe a rendelő szolgáltatásait, tudtuk meg. Természetesen nem luxuseljárásokat biztosítanak, első sorban a szenvedést enyhítik. Fogtömések, -húzások, kezelések szerepelnek a helyi tanács által megtérített eljárások között.

Aki igénybe akarja venni a szolgáltatásaikat, első sorban egy igazolást kell kérjen az ASCO-tól, majd felveheti a kapcsolatot a rendelővel. Hamarosan kifüggesztik a bejáratnál a nyitva tartást és a rendelő telefonszámát.

Amint Florian Bodog hozzátette, terveik között szerepel az is, hogy a nagyváradi gyerekek számára ingyenes fogorvosi vizsgálatot biztosítsanak. A rendelő egyébként 2009-ben létesült és jelenleg szemléltető eljárásokat végeznek itt első sorban a tanárok, illetve a fogorvosi kar hallgatói által ajánlott pácienseken.

Előírások

A csütörtöki sajtótájékoztatón érdekességképp az is elhangzott: az éber szedáció alatt kötelezőképpen két személynek kell a páciens mellett tartózkodnia, ugyanis a beteg egy eltérő tudatállapotba kerül, s megtörténhet, hogy furcsa dolgokat álmodik, például azt, hogy az orvos visszaélést követett el. Nyugaton több ilyen eset miatt perre került sor, ezért is fontos betartani az előírásokat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!