ERDON Helyi hírek

2016.03.09. 15:22

Gyógyszerkrízis van Biharban is

A gyógyszerárak csökkenése óta romlik az ellátás, jelenleg az olcsó gyógyszerek húsz-harminc százaléka hiányzik, tudtuk meg Eugenia Hamzától, a Bihar Megyei Gyógyszerészi Kamara alelnökétől.

A gyógyszerárak csökkenése óta romlik az ellátás, jelenleg az olcsó gyógyszerek húsz-harminc százaléka hiányzik, tudtuk meg Eugenia Hamzától, a Bihar Megyei Gyógyszerészi Kamara alelnökétől.

 

Az a paradox helyzet alakult ki, hogy a gyógyszerárak csökkentésének következményeképp a páciensek jelenleg többet fizetnek a készítményekért, mint korábban, mondta el a kamara alelnöke. A magyarázat: az olcsó gyógyszerek nagy része egyszerűen eltűnt a patikákból. Egy részük azért, mert a gyártónak nem éri meg a Romániában előírt árakon értékesítenie a készítményeket, egy másik részük pedig az újraexportálás jelensége miatt.

Eltűntek

Arról van szó, hogy a hazai forgalmazók az olcsón importált készítményeket újabban nem első sorban a romániai piacon értékesítik, ahol a kormány által megszabott árakon kellene a patikákba jussanak, hanem legnagyobbrészt Nyugat-Európába exportálják, sokszor az eredeti ár többszöröséért. Így nagy nyereségekhez jutnak, csakhogy a hazai páciensekhez nem jut el a készítmény (vagy csak ritkán), így ők többnyire kénytelenek a drágább változatokat megvásárolni, de az is előfordul, hogy egyszerűen nincs is mivel helyettesíteni az adott gyógyszert. Például, mondta Eugenia Hamza, miután a Madopar nevű svájci készítmény, melyet a Parkinson-kórban szenvedőknek szoktak felírni, eltűnt, egy ideig az Isicommal helyettesítették, de most már utóbbi sem kapható. „Lassan egyszerűen nincs mit adnom a parkinsonos betegeknek” - panaszolta el a gyógyszerész, aki azt is megjegyezte: nem tudja, mi a magyarázat, de Magyarországról a legtöbb, nálunk hiányzó gyógyszert be lehet szerezni, és nem is sokkal drágábban.

Intézkedés

A kormány tavaly júliusban döntött egy korábbi határozat alkalmazásáról, melynek alapján a gyógyszerek árait tizenkét országban alkalmazott árakhoz igazították, azaz a hazai áruk nem haladhatja meg az adott országokban érvényes legalacsonyabb árat. Bár eredetileg azt hangoztatták, hogy ezzel a lakosokat segítik hozzá olcsóbb gyógyszerekhez, valójában csak az egészségbiztosítási pénztárnak jött jól az intézkedés. A pénztár ugyanis mindig a legalacsonyabb ár alapján kompenzálja a készítményeket, a páciens viszont jobb híján a drágább változatokat kénytelen megvásárolni – mondta a gyógyszerész kollégium alelnöke.

A gyógyszerimportőrök az uniós jogrendszer szerinti szabad árumozgás elvére hivatkoznak, holott Eugenia Hamza szerint a gyógyszerekre speciális szabályokat kellene alkalmazni, hiszen nem egyszerű árukról van szó, emberek élete és egészsége függ ezektől.

Az újraexportálás egyébként országosan érezteti hatását. Amint Speranţa Iacob, a Kolozs megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke nyilatkozta a napokban, emiatt jelenleg mintegy ezerféle gyógyszer hiányzik, vagy csak olykor kapható. „Olcsó populizmus alacsony gyógyszerárakról beszélni, mikor ezek csak papíron léteznek a hazai páciens számára” - mondta a Kolozs megyei gyógyszerész, aki szerint mindez oda vezet, hogy a kétségbeesett emberek az interneten kínált, sokszor hamis készítményeket vásárolják meg, más esetben pedig az intenzív terápiás osztályra jutnak, mert nem tudtak hozzájutni egy számukra életbevágóan fontos gyógyszerhez.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!