ERDON Helyi hírek

2016.03.22. 13:35

Gyerekek egészséges életstílusáért

Immár negyedik éve zajlik Bihar megyében is a norvég alapokból finanszírozott, gyermekek egészséges táplálkozásáért szervezett projekt. Kedden vidéki asszisztenseket képeztek ki.

Immár negyedik éve zajlik Bihar megyében is a norvég alapokból finanszírozott, gyermekek egészséges táplálkozásáért szervezett projekt. Kedden vidéki asszisztenseket képeztek ki.

A Többszintű Beavatkozás az Életstílussal Összefüggő Betegségek Megelőzéséért elnevezésű projekt keretén belül Bihar megyében 2012 óta zajlanak olyan programok, melyek célja, hogy a gyerekek egészséges táplálkozási szokásokat alakítsanak ki - mondta el a kedd délelőtti képzést követő sajtótájékoztató során dr. Călin Sonea főorvos, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság egészségtámogató és felmérő irodájának munkatársa. Ezek során a pedagógusokat, a tanintézetek igazgatóit, a közintézmények képviselőit, az asszisztenseket, a közösségek véleményformálóit, a gyerekeket és nem utolsó sorban a szülőket igyekeznek megszólítani. A szülőknek kulcsszerepük van, fontos, hogy a gyerek a szülőtől ne kapjon más információkat, mint az iskolában.

Irányelvek

Alapvetően négy információ népszerűsítésén dolgoznak: a gyerekek igyanak vizet, ne cukros üdítőket; naponta ötször egyenek friss gyümölcsöket, illetve zöldségeket; regelizzenek minden nap, s legalább napi hatvan percet mozogjanak.

A norvég állam által támogatott projektekkel párhuzamosan zajlanak a Légy aktív az egészségedért elnevezésű megyei terv programjai, melyek során ugyancsak az egészséges táplálkozás alapszabályaira és a rendszeres mozgás előnyeire igyekeznek felhívni a figyelmet.

A két, párhuzamos program keretében a résztvevő óvodákban és iskolákban a DSP által kiképzett pedagógusok különféle játékos-nevelő programot szerveznek. Tavaly hetvenhárom Bihar megyei iskolában és óvodában zajlottak ilyen programok, ezeken 1890 pedagógus és mintegy tízezer gyerek vett részt.

Útmutató

A norvég állam által finanszírozott projekt keretében egy CD-vel ellátott, nagy formátumú, százötven oldalas, színes útmutató is napvilágot látott, ezzel a pedagógusoknak kívántak segítséget nyújtani abban, hogy miként tanítsák meg játékos módon a gyerekeknek az egészséges táplálkozás alapszabályait. Bihar megyének négyszáz jutott, a könyveket a tanügyi intézmények között osztják majd szét és a tervek szerint a Gheorghe Şincai megyei könyvtárnak is jut majd néhány példány.

Március közepén a pedagógusokat képezték ki azzal kapcsolatban, hogy hogyan adják át a szükséges információkat a gyerekeknek, majd az iskolai asszisztensek képzése zajlott. Tegnap a vidéki asszisztensek jöttek el a találkozóra a DSP munkatársaival, továbbá azok az iskolai asszisztensek, akik még nem vettek részt, ma pedig a roma közösségekben tevékenykedő egészségügyi közvetítőknek dolgozzák fel a témát, s azokat a vidéki asszisztenseket is várják, akik még nem voltak ilyen képzésen.

A keddi képzés során felmerült: gondot jelent, hogy egyes szülők nem csomagolnak uzsonnát a gyereknek, hanem pénzt adnak neki, s a gyermek sokszor egészségtelen dolgokat vásárol. Az iskolai büfék sokszor nem tartják tiszteletben az iskolákban értékesíthető élelmiszerekkel kapcsolatos előírásokat, másrészt a gyerekek nemegyszer az iskolák melletti ábécékből vásárolnak maguknak nassolni valókat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!