ERDON Helyi hírek

2016.03.04. 10:06

Elkészült a Szacsvay-szobor

Örvendetes hírrel szolgáltak a magyar közösség számára a nagyváradi Szacsvay-szobor felújítását kezdeményezők: március 11-én 17.30 óra kezdettel sor kerülhet az avató ünnepségre.

Örvendetes hírrel szolgáltak a magyar közösség számára a nagyváradi Szacsvay-szobor felújítását kezdeményezők: március 11-én 17.30 óra kezdettel sor kerülhet az avató ünnepségre.

Mint arról több alkalommal is beszámoltunk, 2015-ben az egyik legszebb nagyváradi műemlék szobor felújítására került sor a Bihar megyei RMDSZ kezdeményezésére. A megújult szobrot jövő héten pénteken, március 11-én 17.30 órai kezdettel ünnepélyes keretek között avatják fel. A történelmi egyházak támogatása, valamint civil szervezeti vezetők pozitív hozzáállása és nagyon sok vállalkozó, illetve magánszemély adakozása kellett ahhoz, hogy megújulhasson Margó Ede 1907-ben felállított szobra. A munkálatokhoz az anyaország is hozzájárult, segítséget kaptak a Köztársasági Elnöki Hivataltól és a Bethlen Gábor Alaptól.

A szoboravató rendezvény alkalmával elhangzik Áder János magyar köztársasági elnöknek ez alkalomra küldött üzenete. A köztársasági elnök személyesen is kötődik a nagyváradi Szacsvay-kultuszhoz, hisz még a 2000-es évek elején, akkor még a Magyar Országgyűlés elnökeként, együttműködési megállapodást írt alá a Szacsvay-kultusz ápolására a Bihar megyei RMDSZ-szel.

Közösségi szolidaritás

A tavalyi év folyamán elindított közadakozás és az intézményi segítség lehetővé teszi, hogy immár ne csak Szacsvay Imre nagyváradi szobra, hanem a környezete is megújulhasson.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta, szeretné megköszönni nyilvánosan minden magyar embernek a hozzájárulását. Közel 1500 személy, intézmény adakozott a célra, volt, ahol együttesen vásároltak osztályközösségek téglajegyeket, hisz fontosnak tartották, hogy ők is, akár egy lejjel is hozzájáruljanak a szobor felújításához. A közösségi szolidaritást mutatja az a tény, hogy a nyilvános felkérésre több helyről is érkezett képanyag azért, hogy hitelesen tudják pótolni a talapzat hiányzó elemeit. Külön köszönet Péter I. Zoltán helytörténésznek.

Parlamenti képviselőnk elmondása szerint a helyi és országos magyar média is nagy segítségükre volt, mint ahogy a vidéki RMDSZ-es polgármesterek is, vagy a rendezvényszervezők, hisz volt olyan hely, ahol külön gyűjtést is szerveztek.

Tégy jót Szacsvayval!

Nagy sikernek örvendett a Légy jó mindhalálig! Tégy jót Szacsvayval! elnevezésű program. Itt a Mandala Dalszínház felajánlását is meg kell említeni. Közel ezer diák és tanár csatlakozott a programhoz.

Szabó Ödön kiemelte ifj. Ritli László szerepét a felújításban, aki az RMDSZ ügyvezető elnöksége részéről volt megbízva a munkálatok irányításával. Remélhetőleg őszre, október 24-ére sikerül a szobor környékének rendezése is. Huszár István, valamint az RMDSZ nagyváradi frakciójának az eredménye ugyanis az, hogy a városi költségvetésben immár bizonyos források rendelkezésre állnak, azonban az engedélyeztetési költségek itt is az RMDSZ-re, történelmi egyházainkra, civil szervezeteinkre hárulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!