ERDON Helyi hírek

2016.03.08. 17:22

Bearanyozott graffitik Nagyváradon?

A valóságban nincsenek még kint, hanem ezekkel akarja reakcióra provokálni a városházát egy nagyváradi galéria: aranyozott jelképeket helyeznének graffitikre, egyszerre „megfelelésképp” és bírálatképp.

A valóságban nincsenek még kint, hanem ezekkel akarja reakcióra provokálni a városházát egy nagyváradi galéria: aranyozott jelképeket helyeznének graffitikre, egyszerre „megfelelésképp” és bírálatképp.

Vizuálisan kicsit átalakított egy aluljárót Nagyváradon a Visual Kontakt Galéria – igaz, (egyelőre?) csak virtuálisan. Mint arról beszámoltunk, a városházán Tudor Lascu tanácsos, miután felajánlotta illetményét az „ETAL” elkövetőinek kézre kerítéséért járó díjnak, javasolta, hogy létesítsenek külön helyeket az önkormányzat döntése révén, ahol graffitizni lehet. Ehhez az első a Magherun lévő egyik aluljáró lenne, 10.000 lejt adnának rá, hogy projektverseny után kidíszítsék. Mégpedig csak úgy, ahogy a városháza akarja, meghatározott tematikát követhetnek csak a művek. Erre a nevezett galéria közleményben jelezte, hogy ez abszurdum, mert az „irányított művészet” épp a művészet lényegét veszi el, de felajánlotta, hogy ingyen, sőt, saját költségén összegyűjt néhány művészt és graffitist, és egy aluljárót kidíszíttet – összehangolt módon, de szabadon. Azt is javasolták, hogy a tanácsnak bemutatják a terveiket. A városháza nem reagált ugyan, viszont a galéria tovább is ment.

Jelképek

Most azt tudatta, hogy az első virtuális terveket közzé is tette. Honlapjukon jelenítették meg ezeket. Az egyik olyan aluljáró falait fotózták le, amelyikben már régóta vannak színes graffitik – és számítógépen ezekre vittek fel heraldikai jelképeket: koronákat, angyalt, oroszlánt, harcoló fenevadakat. Ez utóbbiakat az aranyozást idéző sárga színnel. A tervek kapcsán most azt hangsúlyozzák: „A heraldikai jelképek kerámiából lennének, aranyozott festéssel. A munka köszöntené a 900 éve alapított Váradot, és a 100 éve történt román vezetés alá kerülését”. Ez utóbbi két megjegyzés egyébként a galéria reakciója arra, amit már közleményben elítélt, nevezetesen, hogy a városháza eleve tematikát is meghatározna a saját mederbe terelt graffiti-projektjéhez, nevezetesen „Nagyvárad jelképei” szerepel a tervekben.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!