ERDON Helyi hírek

2016.03.13. 15:06

A márciusi ifjakra emlékeztek

A vasárnapi misét követően megemlékezés zajlott a várad-szőllősi katolikus templom udvarán, az 1848-1849-es évi forradalom és szabadságharc tiszteletére állított emlékmű előtt.

A vasárnapi misét követően megemlékezés zajlott a várad-szőllősi katolikus templom udvarán, az 1848-1849-es évi forradalom és szabadságharc tiszteletére állított emlékmű előtt.

Kis Gábor városi tanácsos elmondta: évtizedes hagyomány, hogy március 15-ét megelőzően, a vasárnapi misét követően az emlékezés virágait helyezik el a templom udvarán lévő emlékműnél. Pálos István plébános mondott áldást a jelenlévőkre, azt kívánva, hogy legyen meg mindig az az Istentől kapott belső erőnk, mely összetartja a családokat és a nemzetünket, s akármilyen helyzetbe is kerülnénk, mindig bízzunk a Jóisten atyai jóságában.

Veszteség, dicsőség

Szűcs Imre lelkipásztor arról szólt: 1848 és 1849 dicsőséget, de veszteséget is hoztak, melyeket nehezen hevertünk ki. De a veszteség nem lehet nagyobb annál az erkölcsi győzelemnél, melyet nemzeti identitásunkért vívtak ki a március ifjak. Veszteség volt és mégiscsak győzelem – az évpáros, akárcsak 1918 és 1919, 1944 és 1945, vagy épp 1989 – kettősséget hordoz magában, kérdés, hogy mi az, amit mi elhiszünk magunkról és mi az, amit mások hisznek el rólunk. Mostanra mindenképp a nyereség jobban ivódott be a köztudatba; ezeket a jeles napokat Isten adta meg nekünk, megharcoltuk, elvesztettük, utána pedig megnyertük ügyünket. Mi Isten által tudunk lélekben nagyok lenni, s még a folyamatos fogyás sem egyértelmű veszteség, hiszen biztosak lehetünk abban, hogy Isten ezt is a nyereségünkre fogja fordítani. Végül a lelkipásztor Isten áldását kérte ünnepünkre, életünkre és nemzetünkre.

Koszorúztak

Az emlékezés énekkel folytatódott: Baranyi Tünde, a nagyváradi Ady Endre középiskola hetedik osztályos tanulója két népdalt adott elő, majd az emlékezők elhelyezték a kegyelet koszorúit. A Nagyvárad-szőllősi Római Katolikus Egyházmegye nevében Pálos István plébános koszorúzott, a Nagyvárad-szőllősi Református Egyházközség nevében pedig Szűcs Imre tiszteletes és az egyházközség néhány fiatalja. A Bihar megyei RMDSZ részéről Kovács Magdolna, Boda Gergő és Illyés Tamás, az emlékmű alkotói, Kuzmányi István és Papp László nevében pedig Kuzmányi István helyezett el koszorút. A Történelmi Vitézi Rend nagyváradi széke nevében Bokor László nyugalmazott székkapitány és Kőrösi Imre hadnagy koszorúzott, a nagyváradi, valamint a nagyvárad-szőllősi RMDSZ nevében pedig Kis Gábor, végül a többi jelenlévő közül is néhányan koszorút helyeztek el. A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárzult.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!