ERDON Helyi hírek

2016.02.16. 10:06

Új műemlékvédelmi törvény készül

Vlad Alexandrescu kulturális miniszter azt nyilatkozta: a közhasznosságra hivatkozva a pusztulófélben levő műemlékeket akár ki is sajátíthatja majd az állam egy törvénytervezet alapján.

Vlad Alexandrescu kulturális miniszter azt nyilatkozta: a közhasznosságra hivatkozva a pusztulófélben levő műemlékeket akár ki is sajátíthatja majd az állam egy törvénytervezet alapján.

Egy nemrég adott interjújában Vlad Alexandrescu kulturális miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy tulajdonképpen a 2001/422. számú műemlékvédelmi törvény is előírja: annak érdekében, hogy a műemlékeket megvédjék a megsemmisüléstől vagy pusztulástól, a közhasznosság hivatkozva indítványozható ezek állami kisajátítása, ahogy például a telkek esetében is történik az autópályák építésekor. Néhány erre vonatkozó kezdeményezés már létezett, viszont a jelenlegi törvény nem teljes, és eddig nem voltak konkrét lépések. Most azonban felállt egy munkacsoport, melynek célja egy új műemlékvédelmi törvénynek a kidolgozása. Ezen projektet teljes egészében a művelődési minisztérium vállalja fel, számos szakembernek a bevonásával, és többek közt egyik célkitűzése, hogy drasztikus szankciókat vezessen be abban az esetben, ha a tulajdonosok nem tartják tiszteletben a rájuk rótt kötelezettségeiket.

A törvénytervezetet áprilisban bocsátanák közvitára, hogy aztán november végéig a kormány elfogadja, illetve a parlament is szavazzon róla.

Sárközi Zoltán váradi önkormányzati képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének műemlékvédelemért felelős ügyvezető alelnöke ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta a Bihari Naplónak: szükség van egy jobb törvényre, csak nehogy „az egyszerű lakos igya meg a levét”. Úgy fogalmazott: fontos, hogy különbséget tegyenek a valódi, jogos örökösök és azok közt, akik spekulatív üzleti céllal jutottak egy-egy műemlék birtokába.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!