ERDON Helyi hírek

2016.02.01. 12:58

Thurzó Zoltán zenés-beszédes estje

Nem csak zenével, de sztorikkal, érdekességek mesélésével is felidézte Thurzó Zoltán az ifjabb Johann Strauss alakját vasárnap a váradi Lorántffy Központban.

Nem csak zenével, de sztorikkal, érdekességek mesélésével is felidézte Thurzó Zoltán az ifjabb Johann Strauss alakját vasárnap a váradi Lorántffy Központban.

Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész műsorai kapcsán egyre kevésbé beszélhetünk pusztán zongoraestekről, hiszen az előadó műsoraiban egyre nagyobb, a zenével gyakorlatilag egyenrangú szerepet kap a közönség szóbeli szórakoztatása is. Különösen igaznak tűnik ez a megállapítás a zongorista legutóbbi, vasárnap esti nagyváradi programjára, amelyet a Lorántffy Központban tartott meg olyan népes hallgatóság előtt, amekkorát én még nem láttam ott. Az előadó zongorája körül éppen hogy csak a zongoraszéknek maradt hely, ezt leszámítva ugyanis körös-körül emberek ültek a székeken és figyelték Thurzó Zoltánt, aki stílszerűen szórakoztató előadást kerekített a zongorára transzponált Strauss kompozíciók köré. Thurzó Zoltán showmanként járt-kelt az emberek között, és mesélt számos érdekességet csapongó stílusban a Strauss családról, és különösen az ifjabb Johann Straussról, a könnyű komolyzene megteremtőjéről.

Két showman találkozása

A jelenlevők megtudhatták például azt, hogy ifj. Strauss több mint négyszáz művet komponált, hogy ezerfős zenekarral turnézott, sőt, ezzel a gigantikus zenekarral Nagyváradra is eljutott, Amerikában viszont ennél is nagyobb produkciót hozott össze, így az ezer fős zenekart tízezer (!!!) fős kórus egészítette ki stb. A vasárnapi esten a zene nem önmagáért beszélt, Thurzó Zoltán beszélt helyette, a megszólaltatott zongoradarabok mintegy illusztrációi voltak annak a dallamszerzési könnyedségnek, alkotókészségnek, ami ifj. Johann Strausst és az egész Strauss zenészcsaládot jellemezte. Thurzó Zoltán a közönséget is bevonta a történésekbe, kezdve azzal, hogy már az est legelején felkérte őket, hogy köszöntsék egymást a béke jelével, folytatva azzal, hogy különböző kérdésekre várt tőlük választ, vagy éppen a muzsikába való bekapcsolódásra kérve fel őket, mint történt az a Tik-tak polka megszólaltatásakor. Érdekes, leckekoncertszerű, de attól célkitűzésében eltérő esemény volt a vasárnap esti. Ennek a típusú rendezvénynek mindenképpen nagy sikert jósolunk, főleg, ha az előadó a továbbiakban is ilyen érdekes sorsú zeneszerző bemutatására vállalkozik, mint ifjabb Strauss.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!