ERDON Helyi hírek

2016.02.02. 15:21

Séták a békebeli Váradon

Péter I. Zoltán kalauzolásában a városnéző séta a Nagyállomásnál kezdődik, a Főutcán halad Olaszi központja felé, majd a Bémer téren ér véget.

Péter I. Zoltán kalauzolásában a városnéző séta a Nagyállomásnál kezdődik, a Főutcán halad Olaszi központja felé, majd a Bémer téren ér véget.

Már kapható a nagyváradi könyvesboltokban egykori munkatársunk, Péter I. Zoltán legújabb, ötvenedik kötete. A Régi képeslapok, régi történetek – Várad-Olaszi című, gazdagon illusztrált mű a Noran Libro Kiadó és a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg.

A több mint 130, a szerző, illetve Nagy Béla gyűjteményéből származó monarchia kori, „múltidéző képeslap” felvonultatása önmagában is élvezetes böngésznivalót kínál. A több mint száz esztendős felvételeket kínáló anyagot lapozgatva a szemlélőt hamar elbódítja a Trianon előtti Várad mámora. A gyakran ma is könnyen azonosítható, illetve az átalakításuk miatt nehezebben felismerhető műemlék-jellegű, nevezetes középületek, paloták, bérházak, magánházak mellett, a viharos évtizedek nyomán eltűnt, vagy a második világháború alatti bombatámadások áldozatául esett fontos épületek (például a réti református imaház) is megjelennek az album oldalain. Péter I. Zoltán kalauzolásában a városnéző séta a Nagyállomásnál kezdődik, a Főutcán halad Olaszi központja felé, gyakori letérőkkel a jobbra, balra leágazó mellékutcák, az azokra fűzött terek, parkok irányába, majd a Bémer téren fejeződik be.

Bemutató áprilisban

Minden képeslaphoz tömörségében is gazdag kétoldalnyi magyarázat tartozik, sok-sok építészet- és helytörténeti, kultúrhistóriai adalékkal. Fontos elemet képeznek a felvételek korát meghatározó vagy találgató széljegyetek is A mű hivatalos bemutatója áprilisban lesz, a Festum Varadinum 25. évfordulója alkalmával.

A képeslapok segítségével a séta hamarosan folytatódik, hiszen már elkészült a mű folytatása is, ezúttal Várad-Újváros nevezetességeit kínálva. A kötet, kedvezményes áron, már kapható a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban (Teleki utca).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!