ERDON Helyi hírek

2016.02.22. 15:43

Ökobusz parkolt a suliudvaron

Nagyvárad- Hétfőn  az Ecotic Alapítvány környezetvédő busza parkolt a Szacsvay Imre Általános Iskola udvarán, egy országos karaván részeként, mely projektet az Európai Unió is finanszíroz.

Nagyvárad- Hétfőn  az Ecotic Alapítvány környezetvédő busza parkolt a Szacsvay Imre Általános Iskola udvarán, egy országos karaván részeként, mely projektet az Európai Unió is finanszíroz.

Constantin Ghene, a karaván irányítója az erdon.ro-nak elmondta: az Ecotic egy országos projekt, melyet a hasonló nevű bukaresti civil szervezet indított útjára közel két évvel ezelőtt, és hamarosan lezárul. A fő cél a 0-VIII. osztályos gyermekek környezettudatos gondolkodásra való nevelése, illetve felvilágosítása arról, hogy mennyire veszélyesek az úgynevezett e-hulladékok. Minden nap meglátogatnak egy-egy iskolát, eddig több mint 30 városban voltak, és meghaladja a 130-at a felkeresett tanintézmények száma. Ezt megelőzően Turnu Severinben, Temesváron és Aradon állomásoztak, Nagyváradra az elmúlt hétvégén érkeztek.

Szombaton és vasárnap egy-egy bevásárlóközpont parkolójában álltak meg, a napokban pedig egyebek mellett az Ady Endre Középiskolába is elmennek, s egészen március 2-ig maradnak, majd Vajdahunyad, Déva és Zsilvásár (Târgu Jiu) felé visz az útjuk. A diákok érdeklődőek, február 26-29. között pedig a Szakszervezetek Művelődési Háza mögötti parkolóban vernek sátrat, szemben az ortodox katedrálissal, ahová tombolasorsolással csábítják mindazokat, akik e-hulladékokat visznek nekik. A fődíj négy táblagép, a sorsolásokat február 29-én, hétfőn 17 órakor tartják.

Elégedettek

Amúgy elégedettek az elmúlt hónapok történéseivel, szerinte meg tudták szólítani a célcsoportokat, több mint 150 ezer személy lépett be a busz ajtaján, mely tulajdonképpen a kampány fő attrakciójaként nem más, mint egy mobil e-hulladék kiállítás. Az Európai Unió LIFE-programja által is finanszírozott projekt másfél hónap múlva zárul Bukarestben.

Tăut Eliza, a Szacsvay Imre Általános Iskola földrajztanárnője honlapunknak azt nyilatkozta: évek óta odafigyelnek arra, hogy a diákjaik óvják a környezetüket, ezért szerveznek többek közt papír-, pillepalack- és olajgyűjtési akciókat vagy tettek ki tárolóhelyet a kidobandó elemeknek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!