ERDON Helyi hírek

2016.02.07. 17:07

Magyar üzletemberek találkoztak

Csütörtökön a Magyar Nemzeti Kereskedőház váradi regionális irodája gazdasági konferenciát és üzletember-találkozót szervezett a magyarországi és a romániai magyar vállalkozók részére.

Csütörtökön a Magyar Nemzeti Kereskedőház váradi regionális irodája gazdasági konferenciát és üzletember-találkozót szervezett a magyarországi és a romániai magyar vállalkozók részére.

A Continental szálloda egyik termében zajlott konferenciának az Új év, új lehetőségek és kihívások – magyarországi vállalkozók a romániai piacon címet adták. Az érdeklődőket Sárközi Zoltán, a regionális képviselet vezetője köszöntötte, aki hangsúlyozta: a rendezvényt a sikeres folytatás reményében sorozatindítónak szánták, azt szeretnék, hogy a határ két oldalán élő, illetve tevékenykedő magyar vállalkozók kapcsolata megerősödjön, jobban megismerjék egymást és a közös piacokat, fantáziát lássanak abban, hogy befektetnek.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja azt húzta alá, hogy a magyar kormány kiemelt szándéka a külgazdasági vonal erősítése, ezért közvetítő partner kíván lenni a piaci szereplők egymásra találásában. Megjegyezte: az export- és importtevékenységeket illetően a két ország egymás viszonylatában egyébként is 2-3. helyen áll a küldő-, illetve befogadópiac tekintetében. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke arra emlékeztette hallgatóságát: tavaly Romániában több mint 3 ezer magyarországi cég működött, ezeknek körülbelül egynegyede Bihar megyében került bejegyzésre, mely 5. a külföldi tőke vonzóképessége szempontjából.

Előadások

Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő örömének adott hangot, amiért sok gazdasági jellegű együttműködés valósul meg, olvasatában ugyanis ahol jól működik a gazdaság, ott nincs társadalmi feszültség, a prosperáló vállalkozások pedig akár keretet tudnak biztosítani a kulturális, oktatási intézmények túléléséhez is.

Botházy Nándor jogásznak a cégalapításáról tartott prezentációja elsősorban azok számára lehetett érdekes, akik most vagy a közeljövőben azt tervezik, hogy vállalkozást indítanak nálunk. Alapos ismereteket nyújtott egyebek mellett a kereskedelmi társaságok formáival, valamint a cégbejegyzés lépéseivel kapcsolatban. Ezután Csernota Gábor mérnök a munkavédelem és a tűzvédelmi intézkedések fontosságát nyomatékosította.

Fándly Marius váradi adóhivatalvezető-helyettes a 2016-os évi adóváltozásokra tért ki. Mivel az idén 123 adóváltozást történt, illetve az alkalmazási normáknak betudhatóan még 40 módosítás következett be, ezek részleges felsorolásától eltekintünk. Jó hírként talán annyit: csökkent az áfa, az osztalékadó és a mikrovállalkozások adója, viszont túl sok örömre nem ad okot, hogy Románia Európában a második helyen áll az adócsalások toplistáján. Mielőtt azonban elrohannának pezsgőt bontani, arra gondolva, hogy „bezzeg a magyarok”, azt is tudniuk kell, hogy Magyarország az 5-6. pozícióban van szintén ezen a ranglistán.

A konferencia utolsó előadójaként Szabó Géza, az OTP Bank nemzetközi ügyfelek osztályának igazgatója szólalt fel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!