ERDON Helyi hírek

2016.02.14. 09:58

Köszönőest a támogatóknak

Megvan a pénz a Szacsvay-szobor felújítására, sőt, több is összegyűlt, így folytathatják a műemlékek felújítását, hangzott el az adakozóknak szervezett pénteki köszönőest során.

Megvan a pénz a Szacsvay-szobor felújítására, sőt, több is összegyűlt, így folytathatják a műemlékek felújítását, hangzott el az adakozóknak szervezett pénteki köszönőest során.

Köszönik mindazoknak, akik ennek az álomnak a megvalósulásához hozzájárultak, mondta Szabó Ödön parlamenti képviselő annak a péntek esti előadásnak a bevezetőjeként, mellyel a a Szacsvay-szobor felújításához hozzájárulóknak szándékoztak köszönetet mondani.  A Köszönőest borkóstolóval címet viselő rendezvény a nagyváradi Continental szállóban zajlott.

Sikerült

Ahhoz, hogy a szükséges pénz összegyűljön, magyar vállalkozók, nagyváradi és Bihar megyei cégek, önkormányzati vezetők, a közösség tagjai járultak hozzá, de anyaországi támogatásban is részesült a kezdeményezés. A pénz immár megvan, elvégezhető a Szacsvay Imre szobor felújítása, jelentette be Szabó Ödön. A terv indulásakor Nagyváradnak nem volt magyar alpolgármestere,  de az RMDSZ-frakciónak köszönhetően sikerült elérni, hogy a város megszavazza a környező terület rendbehozatalát. Márciusban kezdődik el a szobor felújítása, s október második felében a környékét is rendbe fogják hozni.

Az RMDSZ és a Varadinum Alapítvány mellett a négy történelmi egyház is példásan dolgozott az ügy érdekében, folytatta Szabó Ödön, mindazonáltal egy ember munkáját emelte ki, aki rendkívül sokat tett az ügyért, „aki még nálam is többet dolgozott, ami nagyon nagy dicséret”  – s aki nem más, mint Ritli László Csongor megyei ügyvezető alelnök, városi tanácsos, frakcióvezető. Ő volt az, aki teljes szívvel vitte az ügyet, s az eredményeket büszkén fel tudják vállalni. Mindezekről egyébként március folyamán egyébként egy kis kötetet is megjelentetnek majd a tervek szerint, Péter I. Zoltán helytörténész irányításával, hangzott el.

Illatok, ízek, szavak

Szabó Ödön kitért arra is: több ezer diákot vontak be a gyűjtésbe a Tégy jót Szacsvayval! akció keretén belül, s a diákok felnőttek a feladathoz, vállalkozói szintű támogatást tudtak nyújtani, tízezer lej gyűlt össze.  „Cserébe mi is megvédtük azokat a magyar osztályokat, melyeket Bukarestben meg akartak szűntetni” – mondta Szabó Ödön.

Ritli László előrebocsátotta: nem szereti a rivaldafényt, de ügyvezető alelnöki feladatnak tekinti a felszólalást. Amikor kiderült, hogy a felújítás mennyibe kerül, hangzott el, ketten maradtak, de végül jóval több pénz gyűlt össze, így hamarosan bejelentik, melyek lesznek a következő műemlékek, melyeket felújítanak – mondta.

Az est borkóstolóval egybekötött irodalmi műsorral folytatódott, egy „érzékek egyesítésén alapuló holisztikus előadással”, melyen Dúzsi Tamás, aki tavaly az Év borásza címet nyerte el Magyarországon, nemcsak borokkal, hanem versekkel, történetekkel szórakoztatta a jelenlévőket, „csodálatos illatokat és ízeket vegyítve varázslatos szavakkal”. A kóstoló a könnyű Fürtikével kezdődött, majd többféle rozé bort ízlelhettek meg a jelenlévők, ezeket követte a Kadarka, a Pentaton cuvée, a Grábóc cuvée, a Görögszó, majd a Birtokborral és az Olaszrizlinggel zárult a kóstoló. A jelenlévők a borok  jellegéről, erjesztésük módjáról tudhattak meg egyet s mást, közben pedig Babits Mihály, Garai János és Arthur Rimbaud verseket hallgathattak a borász tolmácsolásában. A műsorban Mikó István Jászai-díjas színművész saját költeményét is, a Vidám borisszák című kantátát, melyet, mint mondta, Robert Burns Vidám koldusok című műve alapján költött. Az előadás során a közönség megtudhatta, hogy nem megkóstolni a borász által kínált minden bort sértés, olyan, mintha az operaházból kivonulnánk az első felvonás után. Viszont a borász etikett megengedi, hogy például átöntsük a bort a szomszéd poharába.

A tizenhetedik alkalommal előadott zenés-verses műsorban a budapesti Szerb Színház tagjai léptek fel: Mikó István mellett Varga Klára, aki Edith Piaf dalokat adott elő,  Suha Kálmán és Rusz Milán;  a zenei kíséretet a Tricikli Band biztosította.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!