ERDON Helyi hírek

2016.02.07. 17:01

„Jogi sztár” tartott előadást Nagyváradon

A tévéből, de akár régebbről a városból is ismerős lehet Cristi Danileţ, aki csütörtökön visszatért Váradra egy rövid időre: a Legfelső Bírói Testület (CSM) tagja ezúttal iskolásoknak beszélt a rendszerről.

A tévéből, de akár régebbről a városból is ismerős lehet Cristi Danileţ, aki csütörtökön visszatért Váradra egy rövid időre: a Legfelső Bírói Testület (CSM) tagja ezúttal iskolásoknak beszélt a rendszerről.

Egészen jó előadó is, bár ezt eddig nem tudhattuk, ugyanakkor a Legfelső Bírói Testület (CSM) tagja: Cristi Danileţ, az országosan ismert bíró tartott előadást csütörtökön Nagyváradon. Iskolásoknak beszélt ugyan az igazságügyi rendszerről, ám olyan alapfogalmakról, amelyekkel sok felnőtt sincs tisztában ebben az országban. További meglepetés volt, hogy a Don Orione tanintézet diákjai nemhogy unták volna, hanem nagyonis aktívan részt vettek, örömmel válaszolgattak kérdéseire – mindez persze annak is betudható, hogy az előadó meg elkapta a hangot, egyszerre pörgősen, komolyan és viccesen, közérthetően mutatta be a hazai igazságügy alapjait.

Médiaarc is

Az 1975-ös, Szucsáva megyei születésű és most Kolozsváron élő Cristi Danileţ a váradiaknak is ismerős lehet. Karrierje során ugyanis 2009–2010-ben Nagyváradon volt az itteni bíróság helyettes vezetője. De akár onnan is ismerős lehet, hogy mióta a CSM tagja, igen sokat szerepel a központi sajtóban is. Volt emellett például igazságügy-miniszteri tanácsadó, és jelenleg az egyetem előtti oktatásnak szánt, jogi ismereteket átadó romániai program országos koordinátora. E program a tanügyi tárca és a CSM közös projektje. Így érthetőbb is, miért tart néha előadásokat iskolákban is.

Danileţ amúgy elmondása szerint spártai nevelést kapott, és fekete öves harcművészetekben. Kezdetben a rendőrakadémiára iratkozott be, de „amikor megmondták, hogy ismeretségek kellenek ahhoz, hogy átmenjen az ember a felvételi vizsgákon, inkább a jog pályára álltam át”. 2011 óta tagja a Legfelső Bírói Testületnek (CSM).

A rendszerről

A romániai bírósági rendszer alapelveit, felépítését és szervezetét a román alkotmány és a bíróságok szervezetéről szóló 304/2004. sz. törvény határozza meg. A bírósági rendszer az alábbi bíróságokból épül fel: Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék; fellebbviteli bíróságok; törvényszékek; szakosított törvényszékek; körzeti bíróságok, katonai bíróságok. A Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék Románia legfelsőbb bíróságaként működik. Gondoskodik a jogszabályok egyéb bíróságok általi egységes értelmezéséről és alkalmazásáról. A 15 fellebbviteli bíróság illetékességi területén törvényszékek és szakosított törvényszékek működnek. A 42 törvényszék a megyék szintjén, valamint Bukarestben van, székhelyük főszabály szerint a megyeszékhelyeken található. A 4 szakosított törvényszék a gyermekeket érintő és családjogi ügyek, illetve a kereskedelmi ügyek elbírálására létrehozott különleges bíróságként működik. A törvényszékek illetékességi területén 176 körzeti bíróság működik. A katonai bíróságok a következők: 4 katonai törvényszék, bukaresti területi katonai törvényszék és bukaresti katonai fellebbviteli bíróság. Minden katonai törvényszék a katonai egységek jogállásával rendelkezik.

A Legfelső Bírói Testület

Maga a Legfelső Bírói Testület (CSM), aminek Danileţ is tagja, a bírák függetlenségét garantáló alkotmányos szerv. Gondoskodik továbbá a jogszabályok, valamint az alkalmassági és szakmai etikai követelmények betartásáról a bírói és az ügyészi hivatás gyakorlása során. A rendszer eleme még persze az igazságügyi minisztérium, amely hozzájárul a bírósági rendszer megfelelő működéséhez, biztosítja az igazságszolgáltatás mint közszolgáltatás megfelelő feltételekkel történő működését, valamint védelmezi a jogrendet, az állampolgárok jogait és szabadságjogait.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!