ERDON Helyi hírek

2016.02.09. 13:39

Integrált szociális segély lesz

Tavalyi tevékenységeik mellett szociális segélyekkel kapcsolatos tervekről, s nem utolsó sorban törvénykezésbeli hiányosságokról is szó esett az AJPIS keddi sajtótájékoztatóján.

Tavalyi tevékenységeik mellett szociális segélyekkel kapcsolatos tervekről, s nem utolsó sorban törvénykezésbeli hiányosságokról is szó esett az AJPIS keddi sajtótájékoztatóján.

Felix Cozma, a Bihar Megyei Szociális Ellenőrző és Kifizetési Ügynökség (AJPIS) vezetője elmondta: a napokban a megyei ügynökségek vezetői találkozón vettek részt a miniszterrel, s mint elhangzott, a tervek szerint jövő év közepéig egy újfajta, integrált segélyt vezetnek be. Ez egyesíti majd a szociális, a családfenntartási, valamint a fűtési segélyt, s egyúttal kizárná azokat a munkanélkülieket, akik visszautasítják a felkínált állásokat, tudatta az igazgató.

Csökkent

A tavalyi év során egyébként sokkal több, szociális juttatásokat igénylő személyt ellenőriztek, mint egy évvel korábban, s nem kevesebb, mint 1500 olyan esetet találtak csak Nagyváradon, amikor a fűtési segélyt nem valós adatok alapján kérelmezték a 2013-2014 fűtési szezonra. Tavaly egyébként drasztikusan csökkent a fűtési segélyt igénylők száma – míg egy évvel korábban Nagyváradon több mint ötezren kérelmezték, tavaly már csak a háromezret haladta meg a számuk. Megyei szinten 2014-ben több mint húszezer személy kapott fűtési segélyt, számuk tavaly a tízezret sem érte el. Mindent összevetve azonban az AJPIS által kifizetett szociális támogatások összege valamelyest nőtt 2015-ben, azaz több mint 283 millió lej volt, míg 2014-ben a végösszeg a 236 millió lejt haladta meg. Azoknak a személyeknek a névsorát, akik elmulasztottak bevallani jövedelmeket, hogy fűtési segélyt kapjanak, továbbították az érintett polgármesteri hivataloknak.

Megalapozott volt

Az ellenőrzések száma egy év alatt sokszorosára nőtt: míg 2014-ben 452 „gyanús” esetet vizsgáltak meg, tavaly ezeknek a száma meghaladta a tizenhétezret. Egy integrált elektronikai rendszer teszi ezt lehetővé, mely egyelőre csak részlegesen működik, s melynek köszönhetően láthatóvá válnak az érintettek adóügyi adatai az AJPIS számára. Az esetek túlnyomó többségében a gyanú megalapozott volt, az érintettek elmulasztottak bevallani bizonyos jövedelmeket. Mindezek nyomán több mint 800 ezer lej értékű tartozást állapítottak meg, ennek mintegy kilencven százalékát be is hajtották, tudatta Felix Cozma.

Több olyan esettel találkoztak, amikor magánszemélyek idős-otthonokat létesítettek saját otthonukban, sajnos a törvény ezt lehetővé teszi és nem ír elő semmilyen jövedelembevallást az érintettek számára – tudatta az igazgató. Ilyen esetekben gondok adódhatnak, az idős embereknek biztosított körülmények sokszor nem megfelelőek. Az igazgató reméli, hogy a törvényt sikerül módosítani és megszűnik ezt a jelenség.

Nem tudni

Egy törvénymódosulás szerint felsőfokú képzettséget igénylő tanfolyamokat csak az egyetemek szervezhetnek, a különböző magánszolgáltatók legfeljebb középfokú végzettségűek átképzéséről gondoskodhatnak, tudatta az igazgató, aki szerint ez egy kevéssé átgondolt döntés volt, ugyanis az egyetemek esetében előfordulhat, hogy nincs meg az akkreditációjuk ezeknek a kurzusoknak a megszervezésére, jelenleg tehát nem tudni, ki is szervezhet ilyeneket az elkövetkezendőkben.

 Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!