ERDON Helyi hírek

2016.02.02. 15:03

Hegyi balesetek télen, nyáron

Tavalyi tevékenységeikről számoltak be a napokban a Bihar megyei hegyi- és barlangi mentők, azaz a Salvamont-Salvaspeo szolgálata.

Tavalyi tevékenységeikről számoltak be a napokban a Bihar megyei hegyi- és barlangi mentők, azaz a Salvamont-Salvaspeo szolgálata.

 

Amint a kimutatásokból kiderül, összesen 155 személy szenvedett hegyi balesetet 2015-ben, közülük 134-en hazaiak. A balesetet szenvedettek között mintegy kétszer több a férfi, mint a nő, négyen nyolc éven aluliak, nyolcan 9 és 15, 21-en pedig 16 és 20 év közöttiek. A 21 és 30 év közöttiek korosztályából negyvenhatan szenvedtek balesetet, a harminc évesnél idősebbek száma 62, tizennégyen pedig nem közölték korukat. Nyáron 83, télen pedig 72 személlyel esett ilyesmi. A hegyi- és barlangi mentők 35 esetben találtak meg eltévedt személyeket, akiknek nem esett bajuk, 120 esetben viszont az eltévedetteknek különféle bántalmaik is voltak. A balesetek túlnyomó része a Bihar-hegységben történt. Az érintett személyek többségénél végtag-ficamokat, töréseket kórisméztek, de sebek, ájulások, agyrázkódásos eseteik is voltak. Mindannyiuk közül 37 azoknak a személyeknek a száma, akiknél azt konstatálták, hogy nem volt megfelelő öltözékük, sportfelszerelésük.

Továbbképzések

A tavalyi év folyamán egy sor továbbképzésen is részt vettek a hegyi- és barlangi mentők, így például öten svájciakkal közösen vettek részt gyakorlatokon és tapasztalatcserén, ketten Szlovéniában és Ausztriában gyakorlatoztak, huszonheten pedig a földalatti mentésre specializált tanfolyamon szereztek képesítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!