ERDON Helyi hírek

2016.02.11. 09:52

Ha kérvényezik, lehet magyar felvételi

Március elejéig kérvényezhetik a diákok, hogy magyarul szeretnének felvételizni a Nagyváradi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre. Az lenne a jó, ha minél több igénylés érkezne be.

Március elejéig kérvényezhetik a diákok, hogy magyarul szeretnének felvételizni a Nagyváradi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre. Az lenne a jó, ha minél több igénylés érkezne be.

Máris van hatása annak a cikkünknek, mely arról szólt, hogy a Nagyváradi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tannyelvű szakot indítana a következő tanévtől. Olvasóink azt jelezték, hogy bár egy magyar tannyelvű szak beindítása jó ötlet, de legelsősorban azt kellene elérni, hogy az orvosira román tannyelvű szakra jelentkező magyar diákok magyarul felvételizhessenek, hogy biztosítani lehessen a magyar és a román diákok közötti egyenlő versenyfeltételeket. Egyelőre azonban másképp állnak a dolgok, egyik olvasónk ugyanis lapunknak elárulta, hogy a múlt héten érdeklődésére az orvosi egyetem titkárságán azt a választ kapta, hogy az idén biztosan nem lehet majd magyarul felvételizni a nagyváradi orvosira.

Lehet magyarul

A titkárság nem adott pontos információt, hiszen a magyar nyelvű felvételiről még nem született döntés a kari tanácsban, mondta az ügyben lapunknak dr. Pallag Annamária, az orvosi egyetem dékánhelyettese. Ő felidézte, hogy korábban lehetett magyarul felvételizni hozzájuk, viszont az elmúlt két évben már nem szervezett az egyetem magyar nyelvű felvételit, mert nem volt rá igény. Pallag Annamária szerint ez feltehetőleg azért volt így, mert a magyar diákok arra gondolva, hogy könnyebb dolguk lesz az egyetemen, ha bejutnak, ezért már a felvételire kért tananyagot is eleve románul tanulták meg. A dékánhelyettes leszögezte: az egyetemen bármikor vissza lehet vezetni a magyar nyelvű felvételit, ehhez azonban arra van szükség, hogy a magyarul felvételizni kívánó magyar diákok nyújtsanak be egy erre vonatkozó kérvényt az egyetem titkárságán legkésőbb március elejéig. Pallag Annamária hozzátette, hogy a beérkezett kérvények alapján a kari tanács márciusi ülésén dönthetnek majd a magyar nyelvű felvételi vizsgák újbóli bevezetéséről. Mint mondta, az lenne a jó, ha minél több kérvény érkezne be. Egyébiránt a Nagyváradi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a román tannyelvű szakokon összesen 248 első éves hallgató van. Közülük általános orvosin 140 hallgató tanul, akik közül nyolcvanan tandíjmentes helyen vannak, fogorvosin nyolcvanöten tanulnak, közülük negyvenen tandíjmentes helyen, gyógyszerészeti szakon pedig ötvenen, akik közül húszan tandíjmentes helyre jutottak be.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!