ERDON Helyi hírek

2016.02.21. 13:13

Deák Árpád kiállítása Érmihályfalván

Február utolsó hetében tekinthető meg Deák Árpád szobrászművész pénteken Érmihályfalván megnyílt, grafikákat, plaketteket, érmeket, díjakat bemutató kiállítása a könyvtár galériájában.

Február utolsó hetében tekinthető meg Deák Árpád szobrászművész pénteken Érmihályfalván megnyílt, grafikákat, plaketteket, érmeket, díjakat bemutató kiállítása a könyvtár galériájában.

Deák Árpád szobrászművész érmihályfalvi kiállításának ötletét az adta, hogy a művésznek két szobra is áll a város főterén: Máté Imre költőét 2011-ben, a Hazaváró Édesanyáét 2015 őszén avatták. A péntek esti tárlatnyitón kiderült azonban, ennél több alkotása is van a városban, hiszen az általa tervezett díjak közül többet megkaptak az évek folyamán különböző szervezetektől a helyi közélet aktív szereplői.

A Máté Imre Városi Könyvtár galériájában megjelenteket Gheri Judit könyvtáros köszöntötte házigazdaként, majd Nyakó József polgármester üdvözölte az alkotót, kifejtve: a művészetet és a művészeket  minden korban támogatni kell, nem csak anyagiakban, de azzal is, hogy előadásaikra, kiállításaikra elmegyünk, érdeklődünk irántuk.

Szénpasztellek

Ezt ezúttal mintegy kéttucatnyian tették meg, ők megtekinthették a GGG Irodalmi Stúdió ez alkalomra Máté Imre és Zelk Zoltán verseiből összeállított műsorát (felkészítők Baghiu Mónika és Boros Emőke tanárnők), majd Szilágyi Ferenc Hubart ismertette Deák Árpád eddigi életútját. A teljesség igénye nélkül sorolta, hol mindenhol láthatóak az alkotó szobrai, melyekhez hasonlította a későbbiekben Deák grafikáit, úgy vélve, hogy a szénpasztellek is plasztikusak, ritmikusak, s bár elsőre absztraktoknak tűnnek, jól megfigyelve mindenki felfedezheti bennük az alakokat, a mondanivalót.

Legkevesebbel a legtöbbet

Legkimerítőbben a díjakról, érmekről, plakettekről beszélt a méltató, nem véletlenül, hiszen maga is otthonos azok készítésében. Szakmai fogások részleteibe menően elemezte a kiállított darabokat, kiemelve, hogy "minden darab egy kicsiny világ, megragadva a lényeget, hogy a legkevesebb eszközzel a legtöbbet mondja el". A lehetőségeknek csak a művész képzelete szab határt, összegzett a méltató, aki után Deák Árpád mindössze annyit mondott, hogy mindenütt otthon érzi magát, ahol szobrai vannak, ez már régebb óta vonatkozik Érmihályfalvára is. A kiállítás február utolsó hetében tekinthető még meg.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!