ERDON Helyi hírek

2016.01.20. 15:26

Szacsvayról készültek művek

Nagyvárad- Szerda délután A Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Tégy jó Szacsvayval, légy jó mindhalálig című pályázatra beküldött alkotásokból nyílt kiállítás a vár L épületében.

Nagyvárad- Szerda délután A Magyar Kultúra Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Tégy jó Szacsvayval, légy jó mindhalálig című pályázatra beküldött alkotásokból nyílt kiállítás a vár L épületében.

Dr. Bántó Norbert főszervező ötlete nyomán tavaly ősszel a Varadinum Kulturális Alapítvány és a Bihar Megyei Tanfelügyelőség pályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy a beérkező alkotások Szacsvay Imre életét és munkásságát jelenítsék meg valamilyen formában, akár úgy is, a mártírjegyző mit tenne, amennyi napjainkban élne. Három kategória volt: az óvodásoktól, előkészítő osztályosoktól, illetve az I-II-soktól rajzokat vártak, a III-VI-soktól tablókat is, míg a VII-XII-sektől bonyolultak alkotásokat (készültek például videók, versek és matematikai feladványok is). November közepétől december elejéig több mint 180 pályamű érkezett körülbelül 1500 pályázó részéről (osztályok is jelentkezhettek), melyeket a Huszár István alpolgármester, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes és a magyar történelmi egyházak képviselői alkotta zsűri bírált el. A diákok jutalmul Mikulás környékén a korosztályuktól függően megtekinthették a Légy jó mindhalálig című musicalt a nyíregyházi Mandala Dalszínház produkciójában vagy a Liliput Társulat egy bábelőadását, a kiállítható alkotásokból pedig szerda délután tárlat nyílt a vár L épületében.

Oklevelek

Az egybegyűlteket dr. Bántó Norbert köszöntötte, Huszár István pedig arról beszélt, milyen fontos, hogy ismét magyar múltunkkal kapcsolatos események kerültek előtérbe, hiszen Szacsvay egy hazafi volt. Rövid, alkalomhoz illő műsorral szolgált a Szacsvay Imre Általános Iskola tanulója, majd a dobogós helyeken végzettek vehetek át okleveleket.

Elsők lettek: a Nagyváradi Művészeti Líceum X. D. osztályos csapata (felkészítő tanár Rácz Eliza), a várasfenesi általános iskola III. és IV. osztálya, és Fezer Denis, a Szacsvay Ált. Isk. I. B. osztályos diákja (tanítónő: Szilágyi Mária). Második helyen végeztek: a Nagyváradi Művészeti Líceum XII. D. osztályos csapata (felkészítő tanár Mados Andrea), a Művészeti Líceum VI. C osztálya (felkészítő tanár Rácz Ervin), és Unterlender-Mérai Bence, a Szacsvay Ált. Isk. 2SBS tanulója (felkészítő: Kiss Nóra). A képzeletbeli dobogó harmadik fokára léphetett: Vad Vivien, a hegyközszáldobágyi 3. számú elemi iskola előkészítő osztályos diákja (felkészítője Sebeni Györgyi), a paptamási ált. isk. IV. B osztálya (felkészítő: Szűcs Anikó), valamint a tóti ált. isk. VII. és VIII. osztálya.

A képeket február 5-ig lehet megtekinteni, 9-15 óra között, illetve felmerült, hogy a Facebook segítségével esetleg közönségdíjat is kiosszanak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!