ERDON Helyi hírek

2016.01.21. 13:47

Sport és matek – magyar programmal

Programot alkotott egy magyarországi dartsversenyző, amelynek segítségével a matematika alapjaira oktathatóak a gyerekek, egyben képességeiket is fejleszti. Azóta turnézik vele, ide is elért.

Programot alkotott egy magyarországi dartsversenyző, amelynek segítségével a matematika alapjaira oktathatóak a gyerekek, egyben képességeiket is fejleszti. Azóta turnézik vele, ide is elért.

Először járt a mai Románia területén újítását bemutatni, mégpedig ő kereste meg az itteni magyar pedagógusszövetséget, hogy jönne – mondta el. Váradra is eljutott ugyanis iskolai előadásainak sorozatával Székely „Penge” Pál dartsjátékos. Mint a szervezők elmondták, Várad mellett Kolozsváron is  tartott prezentációt tanulóknak. Az események apropóját az adja, hogy a darts sport bekerült a magyar közoktatás keretei közé, és szeretnék, ha a határon túli magyarság is részesülne a projekt előnyeiből. Magyarországon mintegy száz általános iskola vezette be ettől a tanévtől a Darts-matek szoftvert, vagy a darts sportot, vagy épp mind a kettőt az oktatásba. Nálunk a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében volt a bemutató.

Többrétű

Székely „Penge” Pál sportélményei hatására fejlesztette ki a Darts-Matek programot. A sportágat és a matematikatanítást ötvöző szoftver segítségével a gyerekek játékos formában sajátítják el az alapműveleteket. A szoftvert ingyen bocsátja az iskolák rendelkezésére a fejlesztője, és leszögezi, a program nem oktat, de jó segédeszköz. Neten a dartsmatek.hu oldalon lehet tájékozódni róla. A szoftver használatához kell, hogy a gyerekek ismerjék a dartstáblán a mezők értékeit. Ezután az egyszerű és bonyolultabb matematikai feladatok révén alkalmas a tudásszint növelésére.

Körülbelül egy éve turnézik ezzel, és ez idő alatt Magyarországon, a Darts Matek RoadShown, valamint egyéb kiállításokon és konferenciákon több mint 80.000 ember ismerte meg a projektet – a szoft amúgy megjelent angol nyelven is.

Székely „Penge” Pál a D20 Ifjúságért és a Darts Sportért Alapítvány Kurátora, 2015-ben az Egyéni Magyar Bajnok és az Év Darts Játékosa címeket nyerte el. A váradi bemutatón is részletezte a projektet, amely szerinte fejleszti az összpontosításra való készséget, segít a túlmozgásos gyerekek fegyelemre való nevelésében, a tolerancia, az esélyegyenlőség tudatának erősítésében, a meditáció és az önbizalom alapfokú fejlődésében. És persze, ahogy már jeleztük, a matematika alapjainak elsajátításában.

Játékosan és interaktívan

A program megalkotója amúgy szinte két évtizede dartsozik, Európa sok államában volt versenyeken – például Hollandiában és Angliában is, ahol ezt a játékot egyes iskolákban is tanítják. Ezt látva ötlött fel benne, hogy a dartsot fel lehetne használni arra, hogy a fiatalok játékosan és interaktívan gyakorolják a matematikai alapműveleteket. Így alkotta meg – a Microsofttal együtt – a számítástechnika-tanár végzettségű, informatikusként dolgozó Székely a szóban forgó programot. A váradi bemutatón mintegy félszázan vettek részt, és az előadó nemcsak elméletben mutatta be újítását, hanem például magát a dartsot is kipróbálhatta, aki akarta.

Hamarosan más nyelveken is

Az előadó lapunk kérdéseire elmondta: Magyarországon kötelező a heti két testnevelés órán túl minden nap valamilyen mozgásos sportot űzniük a gyerekeknek – ebbe tudják beilleszteni a dartsot a tanintézetek. Ők, azaz az előadó és segítői kedvezményes felszereléseket ajánlanak ehhez, szponzoraik árucikkeit, épp ezen roadshow-k részeként. (Ilyen ajánlatait megtette Váradon is például.) Ettől teljesen különálló projekt a szoftver, ami elméleti képzésben segít, mégpedig a számtan játékos tanulásában, és képességek fejlesztésében. A program még csak magyar és angol nyelven érhető el, de nemsokára megjelenik számos más nyelven, így például románul is.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!