ERDON Helyi hírek

2016.01.18. 15:18

Megújulóban a Fekete Sas passzázs

A hideg miatt most nehezen haladnak a munkálatok a nagyváradi Fekete Sas Palota passzázsának a felújításánál, de addig is több hasznos munkálatot végez a kivitelező cég.

A hideg miatt most nehezen haladnak a munkálatok a nagyváradi Fekete Sas Palota passzázsának a felújításánál, de addig is több hasznos munkálatot végez a kivitelező cég.

Jelenleg az időjárásra való tekintettel állványozás és a vakolat leverése zajlik a Fekete Sas Palotában, mert ilyen alacsony hőmérsékleten nem ajánlatos vakolni, illetve restaurálási munkálatokat végezni, mondta hétfőn a helyszínen szerkesztőségünknek Torzsa Tibor munkálatvezető. Kifejtette, hogy erre a hétre és jövő hétre rossz időt jósolnak, de amint felmelegszik eléggé a levegő, lehet folytatni a vakolást. A szakember elmondta, hogy az egész passzázst felújítják, a homlokzatok mellett az üvegtetőzet és a homlokzatablakok is megújulnak. Hozzátette, hogy a felújított és még felújításra váró üvegfelület mintegy 1100 négyzetméter. A homlokzatrehabilitáció során leverik a homlokzatról a régi vakolatokat, feltárják az eredeti falfestményeket, melyek közül a jó állapotban lévőket restaurálják, a rossz állapotban lévőket pedig a kutatások és a felfedezett festmények alapján újrafestik. Emellett az üvegkupola vasszerkezetét is felújítják.

Falfestmények

Torzsa Tibor kifejtette, hogy a Szent László tér felőli bejáratnál már elvégezték a feltárást, ott sajnos elég kevés jó állapotban megmaradt falfestményt találtak, azokat már restaurálták is, de mint mondta, reménykednek abban, hogy a Kossuth (Independenţei) utca felőli bejártnál sokkal több épen megmaradt eredeti falfestményt fognak találni, amelyeket restaurálni lehet. Torzsa Tibor aláhúzta, hogy a felújítandó vakolatfelület nagysága attól függ, hogy mennyi falfestményt tudnak feltárni, és ezek közül mennyit lehet majd restaurálni. „Maga a restaurálás és a visszafestés hosszú folyamat, nem tudjuk, mikor tudjuk elkezdeni ezt a munkát, mert ez időjárás függő” – mondja a szakember, hozzátéve, hogy azért is várnak a melegebb időre, hogy folytatni lehessen a falfestmény kutatásokat. Addig is dolgoznak az üvegszerkezet felújításán, ennek a munkálatnak egy része már el is készült, egyes helyeken már az új üvegtetőzet egyes elemei is a helyükre kerültek. A tető üvegelemeit mindenhol kicserélik, és az üvegkupola vasszerkezetét is kicserélik ott, ahol szükséges. Elárulta továbbá, hogy a passzázsban lévő vasból készült ablakkereteket fakeretekre cserélik ki, ugyanakkor az ablakkeretek nagy részét restaurálják.

Problémák

A felújítások során váratlan problémák is felbukkantak, árulta el Torzsa Tibor. Megemlítette azt, hogy a régi lefolyók egy részét a vasszerkezet mentén vezették el, így a vakolat leverése után derült ki az, hogy sok helyen szivárgások voltak, amik rongálták a szerkezetet, ezért a fémszerkezetből darabokat kellett kicserélni. „Több mint valószínű, hogy ilyen problémák a jövőben is lesznek, mert most verjük le a vakolatot ott, ahol az betakarja a vasszerkezet az alsó részét” – fogalmazott a szakember, aki végezetül hozzátette: céljuk az, hogy mihamarabb végezzenek a Szent László tér felőli passzázs-résszel azért, hogy át tudják adni a munkaterületet abban az esetben, ha elkezdődik a passzázs padlózatának újraöntése.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!