ERDON Helyi hírek

2016.01.13. 15:26

Düh és elkeseredettség piacügyben

„Kis forradalom” hangulata uralkodik a Rogériuszon, a nemrégiben átépített volt piac, ma kereskedelmi komplexum ügyében. Az ott dolgozók becsapva érzik magukat, több ok miatt is. Most bizottság alakult az ügy monitorizálására a nagyváradi városházán.

„Kis forradalom” hangulata uralkodik a Rogériuszon, a nemrégiben átépített volt piac, ma kereskedelmi komplexum ügyében. Az ott dolgozók becsapva érzik magukat, több ok miatt is. Most bizottság alakult az ügy monitorizálására a nagyváradi városházán.

„De hát nem erről volt szó, sőt, egészen mást ígértek” – ilyen zúgolódások mennek Nagyváradon, a volt rogériuszi piacon, amelyet jelentős befektetéssel úgymond kereskedelmi központtá alakítottak át, bár lényegében most is piac, csak fedett. Az átépítés kezdetekor, amikor a munkálatok miatt kiköltöztették onnan az árusokat, egy nagy, ideiglenes sátorba, azt ígérte nekik az önkormányzat, hogy a korszerűsítést követő visszaköltöztetésük után semmiképp nem emelik az árushelyek bérleti díjait, ehhez képest most jelentősen emelik azokat. Azt is ígérték, hogy mindenki visszakapja a helyét, ugyanazt a részt, ahol addig volt, ugyanannyi asztallal, és nem lesz licit, ehhez képest lesz, és sokan nem kapták vissza ugyanazokat a helyeket. További gond, hogy hiába van padlófűtése a ma már Rogériuszi Üzleti Központnak nevezett új ingatlan piaci csarnokának, a nagy, egylégterű teremben a dolgozók fáznak, az árujuk pedig néha szinte megfagy. Szerintük az új épület szigetelése nem megfelelően tervezett és kivitelezett. Mindemiatt dühösek, szinte forradalmi hangulat alakult ki, amely a múlt héten már demonstrációban csúcsosodott ki. Mint ismeretes, az önkormányzat utólagos, de immár improvizált, és az eredeti tervektől elütő megoldást ígért ez utóbbi panaszra, ami abban áll, hogy műanyag-lapok segítségével térelválasztókat helyeznének el a csarnokban, ugyanakkor egyes részein pvc-függönyöket már felszereltek – amik viszont jelentősen rontják az összképet.

Új bizottságosdi?

Egy civil szervezet, a Pro Democraţia Szövetség (APD) nagyváradi klubja azt kérte, az illetékes szervek alakítsanak munkacsoportot, hogy megpróbálják oldani a feszültséget, és valamiképp rendezni az ügyeket. Az APD itteni vezetője, Adrian Simon volt a kezdeményező. Tegnap megkerestük, és kérdéseinkre elmondta: „Én még a PNL és a PSD alkotta USL szövetség regnálásának idején szóltam a közterületekért felelős váradi hivatal, az ADP vezetőjének, Liviu Andricának, hogy gondok lesznek, és kellene egy munkacsoport. Nos, gondok is lettek. Az árusok fel vannak háborodva, hogy kezdetben azt mondták nekik, nem lesz áremelés, ehhez képest most majdnem duplájára emelkednek a helybérleti díjak. Azt is mondták, licit nem lesz, de már ez sem biztos. És ott van ugye a fűtésgond is. Végül sikerült megalakítani e héten a városházán egy bizottságot. Ez monitorizálja majd a helyzetet, és próbál megoldásokat találni. Márpedig a megoldás fontos, mert ha a gondok maradnak, akkor az árusok helyzete ellehetetlenül, ha pedig ez lesz, akkor nem tud önfenntartó lenni az egész komplexum. Van egy hasonló ügy például Kolozsváron is, ahol rengeteg uniós támogatásból átépítettek egy piacot, aztán azóta nyáron befűlnek, télen lefagynak ott az árucikkek és az elárusítók is, ezt itt akár utólag is, de el kellene kerülni”.

Persze a bizottságosdi önfényezésre is jó szokott lenni, meg arra, hogy látszólag megoldjanak, gyakorlatban azonban eltemessenek egy ügyet – vetettük fel Simonnak, aki azt válaszolta, „ez így van, de itt valamit lépni kellett, az intézményes monitorizálás felé, az érintett szervek közösen dolgozhatnak most, és a tervek szerint hat hónapig működik majd ez a bizottság”.

A grénium tagjai

A testület létrehozásáról Adrian Simon kérésére Claudiu Pop prefektus hozott döntést. A bizottságot közterületekért felelős hivatalt irányító Liviu Andrica vezeti, a grénium tagjai pedig a következők: Marius Rotar – Megyei Munkaügyi Felügyelőség, Daniela Rahotă – Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, Remus Moţoc – Megyei Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügy Felügyelőség, Giani Bura – Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, Nicolae Hodişan – Megyei Mezőgazdasági Felügyelőség, Békési Csaba – Megyei Foglalkoztatási Ügynökség, Maria Sabin – Romániai Munkaadók Szövetsége, Nicolae Morgovan – Országos Szakszervezeti Tömb, Ioan Mintaş – Kis- és Közepes Vállalkozások Szövetsége. A prefektus szerint „ez a testület a már létező úgynevezett társadalmi párbeszéd csoporton belül működik (ez utóbbi a közintézmények és helyhatóságok képviselőit tömörítő, időről-időre ülésező bizottság – szerk. megj.), és a közterület-fenntartó, meg az árusok közötti konfliktus kezelése a feladata.” Adrian Simon lapunknak elmondta: az alakulóülés után az első valós munkatanácskozásuk kedden lesz. Feltűnt egyébként, hogy a bizottságnak egyetlen tagja sincs az árusok soraiból. Erre vonatkozó felvetésünkre azt mondta: „jogos, és az első felvetésem az első ülésen épp az lesz, hogy az ő képviseletükben is csatlakozzon a testülethez egy-két ember”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!