ERDON Helyi hírek

2016.01.22. 15:47

Aktív évet zárt a Nőszervezet

A Sas-palotában évértékelő sajtótájékoztatót tartottak a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezet vezetői, Széll Gabriella alelnök és Sele Tünde ügyvezető elnök. Tervekről is beszéltek.

A Sas-palotában évértékelő sajtótájékoztatót tartottak a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezet vezetői, Széll Gabriella alelnök és Sele Tünde ügyvezető elnök. Tervekről is beszéltek.

Sele Tünde ügyvezető elnök szerint igencsak gazdag évet zárt a jelenleg nyolc régióra osztott megyei RMDSZ Nőszervezet, ami a lebonyolított eseményeket illeti. Nagyon fontosnak tartják ugyanis, hogy minél több magyarlakta települést felkaroljanak, és hölgytársaik áldozatos odaadásával, illetve segítségével, minél több embert megmozgassanak. A tavaly ezért a helyi magyar közösségeket megmozgató rendezvényekre összpontosítottak. Ismét bekapcsolódtak a már megszokottnak tekinthető országos rendezvények megszervezésébe, mint a Húsvéti zsongás vagy a Mosolygó karácsonyt! Utóbbi valamennyi régióban lezajlott, és a csaknem 50 programnak köszönhetően- cipős doboz akciók, adomány- és ajándékgyűjtés- megközelítőleg 7 ezer magyarhoz jutottak el, úgy árvaházi gyermekekhez, mint idős, szegény emberekhez.

Összességében 2015-ben közel 100 programot rendeztek, többek közt ünnepi koszorúzások, nőnapi és gyermeknapi események, különböző kulturális rendezvények szerepelnek a palettán. Örömmel tapasztalták, hogy településeink egyházközségei, iskolái és civil szervezetei számos rendezvény kapcsán felajánlották partnerségüket, és segítették a nőszervezet munkáját. Ami a jövőt illeti: szeretnének olyan helységekben is nőszervezetet alapítani, ahol még nincs, és olyan hölgyeket felkutatni és díjazni, akik tettek saját, kicsiny közösségükért. (Amennyiben pedig már nem élnek, emléket állítani nekik). Úgy fogalmazott: olyan megvalósítható programtervezetet akarnak készíteni február közepéig, mely építő jellegével még több életet visz közösségeinkbe, és fenntartja a párbeszédet a nőkkel, még várják a régiókból beérkező javaslatokat. Ugyanakkor 2016 igen fontos célkitűzései közt szerepel, hogy a választásokon megduplázzák a hölgyek számát az önkormányzatokban.

Női kvóta

Széll Gabriella megyei alelnök, váradi koordinátor a megyeszékhelyen megtartott programokról beszélt, melyek száma a leágazásokkal együtt meghaladta a tízet. Íme a teljesség igénye nélkül néhány: Húsvéti zsongás, fórumok férfias szakmákról, kerekasztal-beszélgetés szakemberek részvételével a családon belüli erőszakról, találkozások román nőszervezetek képviselőivel. Kiemelte, hogy a Mosolygó karácsonyt!-akció keretében végül több mint 230 gyermeknek tudtak örömet szerezni, és megjegyezte, hogy fantáziát lát a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal való kiváló kapcsolatuk elmélyítésében. Reményét fejezte ki emellett, hogy ezek a programok az idén is folytatódnak, illetve felhívta a figyelmet arra, hogy március 5-én nőnapi bált fognak szervezni.

A Bihari Napló kérdésére válaszolva kifejtette: szükségesnek tartaná a női kvóta bevezetését a választásokkor, hiszen azoknak az országoknak a többségében is, ahol jelenleg a hölgyek megfelelő arányban vannak képviselve, hajdanában így kezdték. Hozzátette: véleménye szerint azonban Romániában hosszú idő fog még eltelni addig, míg Angela Merkel német kancellárhoz hasonló női miniszterelnöke lesz, vagy olyan eséllyel pályázhat nő az államelnöki tisztségre, mint az Egyesült Államokban Hillary Clinton.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!