ERDON Helyi hírek

2016.01.19. 16:51

A PET/CT életet menthet!

A rákos betegségek elleni eredményes küzdelem alapja a pontos és korai diagnózis.

A rákos betegségek elleni eredményes küzdelem alapja a pontos és korai diagnózis.

A Nagyváradi Pozitron Diagnosztikai Központ (PET / CT) a romániai onkológiai egészségügyi rendszer integrált intézménye, amely kiváló onkológiai diagnosztikai szolgáltatásokat biztosít.

A központ exkluzív jellegét a világszínvonalú Siemens Biograph PET / CT berendezés és az ahhoz kapcsolódó teljesen zárt technológiai lánc biztosítja, amely itt jelent meg itt először a romániai egészségügyi rendszer keretében. A modern technológia és a központ teljes felszerelése lehetővé teszik a szakemberek számára olyan korszerű vizsgálatok megvalósítását, mint például a PET / CT - az egyik leghatékonyabb diagnosztikai módszer, melynek meghatározó szerepe van az onkológiai diagnózis felállításában.

Elszámolás az Országos Egészségbiztosítási Pénztáron (CNAS) keresztül

A Nagyváradi Pozitron Diagnosztikai Központ magánrendszerben és a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárral megkötött szerződés alapján történő elszámolási rendszerben nyújt diagnosztikai szolgáltatásokat.

A PET / CT vizsgálatok is elvégezhetők az CNAS-n keresztül történő elszámolással. Pontosabban, a szolgáltatásban részesülő betegeknek be kell nyújtaniuk dossziéikat a megyei egészségbiztosítási pénztáraknál - ahonnan ezeket faxon, e-mailben vagy levélben továbbítják a CNAS-hoz, az illető egészségbiztosítási pénztár iktatószámával – ha  teljesítik a PET / CT vizsgálat CNAS által történő elszámolásának jogi és orvosi feltételeit. További részletek és információk megtalálhatók a PET / CT hivatalos honlapján az Examinarea PET / CT menüpont alatt, vagy a +40259.40.90.90, 0720016121 telefonszámokon.

A PET / CT csapata

A felsőfokú onkológiai diagnosztikai szolgáltatások és a képalkotás csúcstechnológiáján kívül, a nagyváradi PET / CT központ komoly tudományos háttérrel is rendelkezik és összetartó onkológiai – radiológiai, orvosi képalkotói, CT kezelői, és a nukleáris medicinában jártas orvosi csapattal. Mindez garantálja, hogy a Pozitron Diagnosztika Központ szakembereinek nap mint nap sikerül a legmagasabb szakmai színvonalú orvosi szolgáltatást biztosítani.

A nagyváradi PET / CT csapata nemcsak pontos diagnózist, de erkölcsi, pszichológiai támogatást és magas fokú szakmaiságot nyújt minden szempontból.

A PET/CT vizsgálat lényege

A rákos betegségek elleni eredményes küzdelem alapja a pontos és korai diagnózis.

A PET-CT két különböző vizsgálati eljárás egyidejű alkalmazását jelenti. A pozitron emissziós tomográfia (PET) segítségével láthatóvá válik a vizsgált szövetek anyagcseréje. A computer tomográfia (CT) segítségével felismerhetők a szervek kóros anatómiai és szerkezetbeli elváltozásai.

A teljes test PET-CT vizsgálat során egy izotóppal jelölt szőlőcukor molekula kerül beadásra, melynek segítségével a szövetek cukorfelhasználásáról nyerhetünk felvilágosítást. A legtöbb rosszindulatú daganat gyorsan növekszik, emiatt fokozott a cukorfelhasználása. Ezt a tulajdonságot kihasználva képes a PET-CT a daganatok felismerésére.

Mire képes a PET-CT vizsgálat?

• a daganatok korai felismerésére: A daganatos betegségekben az anyagcsere megváltozása megelőzi a szerkezetbeli elváltozások kialakulását, ennek köszönhető, hogy a rosszindulatú elváltozások jóval hamarabb felismerhetők és lokalizálhatók az egész testben, mint más hagyományos képalkotó vizsgálatokkal. A PET-CT vizsgálat így nem csak egy testtájékról ad felvilágosítást, mint a legtöbb módszer. A vizsgálat egyedülálló módon képes felismerni akár a tüneteket még nem okozó néhány milliméteres elváltozásokat is.

• a daganatok kiterjedésének felmérésére: a PET-CT alkalmas a betegség helyének pontos meghatározására és annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy van-e áttét valahol a szervezetben. A teljes test PET-CT vizsgálattal számos egyéb, sokszor kellemetlen vizsgálat elkerülhetővé válik.

• a daganatok kiújulásának felismerésére: A PET-CT jelenleg a legmegbízhatóbbnak tartott eljárás a daganatok kiújulásának felismerésében. Képes elkülöníteni a kiújuló daganatot a korábbi gyógyszeres, sugár- vagy műtéti kezelések okozta hegesedésektől.

Milyen esetekben javasolt még a PET-CT vizsgálat?

• ha a tünetek daganat gyanúját vetik fel, de azt más módszerrel nem sikerült bizonyítani

• ismert betegség esetén a daganat helyének pontos meghatározására, illetve az áttétek bizonyítására vagy kizárására

• a terápia hatékonyságának lemérésére

• a szövettani mintavétel vagy sugárterápia helyének kijelölésére

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A Pozitron-Diagnosztika Központba előjegyzés után munkatársunk fogadja, majd egy orvosi konzultációt követően vénás injekció formájában kapja meg a PET-CT vizsgálathoz szükséges nyomjelző anyagot. A beadást követően egy órát szükséges nyugalomban eltöltenie, miközben a nyomjelző anyag eloszlik a szervezetében. A vizsgálat - mely 15-20 percet vesz igénybe-, a páciens egy vizsgálóasztalon fekve lassan áthalad a PET-CT gyűrűjén. A vizsgálat fájdalommentes, semmiféle kellemetlenséggel nem jár.

Mi történik a vizsgálatot követően?

A vizsgálat során nyert képeket nukleáris medicina szakorvos és radiológus értékeli.

Milyen előnyei vannak a Pozitron-Diagnosztika Központban működő PET-CT kamerának?

A Siemens TRUEPOINT HD PET-CT a jelenlegi legkorszerűbb PET-CT készülék a világon. A vizsgálati idő 15-20 perc a más készülékeknél általános 30 perccel szemben. A kamera 60%-al jobb térbeli felbontásra képes, mint a legtöbb PET-CT készülék. Ez lehetővé teszi akár néhány milliméteres elváltozások megítélését is, ami tovább javítja a módszer diagnosztikai pontosságát. Lényeges szempont, hogy a pácienst ért sugárterhelés is jóval alacsonyabb az átlagosnál.

Pozitron-Diagnosztikai Központ

Kapcsolat: +40-259 40 90 90, +40-259 40 90 99, info@petct.ro. RO-410035, Nagyvárad, B-dul Gen. Magheru 1 sz.

(Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!