ERDON Helyi hírek

2015.12.04. 16:39

Vízművek: a fő cél minél több uniós pénz

Nagyvárad- Péntek délelőtt évértékelő sajtótájékoztatót tartott a nagyváradi Vízművek vezetősége. Többek közt elhangzott: az ütemtervhez képest Hegyközpályiban vannak leginkább lemaradva a munkálatokkal. A fő cél ezentúl is minél több európai uniós forrás lehívása.

Nagyvárad- Péntek délelőtt évértékelő sajtótájékoztatót tartott a nagyváradi Vízművek vezetősége. Többek közt elhangzott: az ütemtervhez képest Hegyközpályiban vannak leginkább lemaradva a munkálatokkal. A fő cél ezentúl is minél több európai uniós forrás lehívása.

Ovidiu Gavra vezérigazgató arra hívta fel a figyelmet: az idén közel 3,4 millió lej értékben eszközölt befektetések a nagyváradi Vízművek, melyek finanszírozása 1,2 millió lej értékben önerőből történt, 2,1 millió lej pedig a helyi költségvetésből származott (csatornák korszerűsítése és bővítése). A városi büdzséből érkező támogatásból 733 méter víz-, 826 méter szennyvíz- és 415 esővíz elvezető hálózatot újítottak fel, saját forrásokból pedig 1.278 méter víz- és 15 méter szennyvíz hálózatot korszerűsítettek.

A legjelentősebb projekt még 2011 áprilisában kezdődött el, és A Bihar megyei víz- és használt víz infrastruktúra bővítése és modernizálása elnevezést kapta. Ezt a Vízművek regionális szolgáltatóként Nagyvárad, Belényes, Tenke és Bihar agglomerációs övezeteiben valósítja meg, és teljes értéke 239,2 millió lej, melyből 4,3 millió lej a helyi költségvetésből (1,8 %), 27,9 millió lej az államháztartásból (11,67%), 24,4 millió lej hitelből (10,23%), 182,5 millió lej (76,30%) pedig a Környezetvédelmi Regionális Szektoriális Program Kohéziós Alapjából származik. Eddig aláírták a szerződést a belényesi víz- és csatornahálózat bővítésére és felújítására, a tenkei csatornarendszer bővítésére, a nagyürögdi vízellátó és csatornahálózat bővítésére és felújítására, a váradi víz- és csatornahálózat bővítésre, a váradi használtvíz-szivattyúállomás, illetve vízhálózat bővítésére, valamint a váradi víztisztító állomás korszerűsítésére. Decemberben még megállapodnak belényesi, illetve fugyivásárhelyi, váradalpári és fugyi munkálatokról.

A jövő évre maradt a tenkei használtvíz-tisztító állomás, a váradi csatorna és vízhálózat bővítésének és korszerűsítésének a folytatása, valamint a hegyközpályi és hegyközszáldobágyi víz- és csatornahálózat bővítése és felújítása. Ugyanakkor a munkálatok hátralevő részét az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetésének Nagy Infrastruktúra Operatív Programjából finanszírozzák majd a belényesi víztisztító állomás, a szentandrási, újpalotai, körösgyéresi és tarjáni víz- és csatornahálózat bővítés és korszerűsítés, valamint a dél-kelet-váradi víz- és csatornahálózat bővítés és felújítás esetében. Az elszámolt költségek érteke 102,5 millió lej, és a tendereztetések, illetve kivitelezések során megtakarítások keletkeztek, melyeket a Vízművek egyéb munkálatok megvalósítására szán.

Másik projekt

A másik nagyobb szabású invesztíció a váradi, illetve nagyürögdi, fugyivásárhelyi, szentandrási, szentmártoni, tenkei, kisjenői és kiskopácsi víz- és csatornahálózat bővítésére vonatkozik. A költségvetése 99,3 millió lej, 894 ezer lej a helyi költségvetésből (0,9 %), 9,6 millió lej az államháztartásból (9,70%), 10,4 millió lej hitelből (10,50%), 78,4 millió lej (78,90 %) pedig a Környezetvédelmi Regionális Szektoriális Program Kohéziós Alapjából származik. Ebben a hónapban aláírták az a megbízási szerződést, mely arra vonatkozik, hogy a kivitelezés után a váradi 4. számú víztelep védve legyen a közeli agglomerációs övezet vízbeszivárgásaitól. 2016-ra maradt befejezni a váradi Borsi út, illetve a Grigorescu-negyed és Biharpüspöki víz- és csatornahálózatának bővítését (jelenleg 70,03 százaléknál tartanak), a nagyürögdi, fugyivásárhelyi és kiskopácsi víz- és csatornahálózat bővítését (46,70 %), a tenkei víz- és csatornahálózat bővítését (18%), a szentandrási és újpalotai víz- és csatornahálózat bővítését (8,81%), a szentmártoni, kordói, váradcsehi és rontói víz- és csatornahálózat bővítését (58,96%), valamint a köröskisújfalui és kisjenői víz- és csatornahálózat bővítését (49,60%).

A tervek

A váradi Vízművek együtt a Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Programot felügyelő menedzsmenthatósággal, valamint a JASPERS-sel, mint tanácsadói szervvel az elkövetkezendő években prioritásnak tekinti a befektetések szempontjából az APAREGIO Településközi Fejlesztési Egyesület taghelységeit, illetve azokat a településeket, melyeket regionális szolgáltatóként lefed: Nagyvárad, Váradszentmárton, Fugyivásárhely, Szentandrás, Magyarcseke, Drágcseke, Harangmező, Kisjenő, Nagyürögd, Belényes, Tenke, Mezőtelegd, Mezőszakadát és Kiskopács. A menedzsmenthatóság által elfogatott előzetes költségvetés értéke 101,2 millió lej. Jelenleg előkészítik a tendereztetést a hatástanulmány elkészítésére, mely alapját képzi majd a finanszírozási kérvénynek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!