ERDON Helyi hírek

2015.12.06. 13:26

Varázslatos adventi hangulat

Nagyvárad- Szombat délután a váradi Székesegyház előtti téren újra megnyitotta kapuit a Jótékonysági Adventi Vásár. A Télapó is arra járt, este pedig meggyújtották a második adventi gyertyát.

Nagyvárad- Szombat délután a váradi Székesegyház előtti téren újra megnyitotta kapuit a Jótékonysági Adventi Vásár. A Télapó is arra járt, este pedig meggyújtották a második adventi gyertyát.

A kinti hideg ellenére a belsőből fakadó melegség járta át azt a lassan hagyománnyá nemesülő Jótékonysági Adventi Vásárt, melyet a váradi Székesegyház előtti téren a római katolikus püspökség szervezett múlt szombat délután. Az alkalomhoz illő családias, ünnepi hangulat uralkodott tehát az eseményen, kicsik és nagyok, gyermekek és felnőttek egyaránt nagy lelkesedéssel tanulmányozták a felhozatalt, hallgatták a csodaszép énekszámokat. Változatos vásári kínálat, finom házi készítésű karácsonyi sütemények, díszek, lélekemelő adventi és karácsonyi muzsika, különféle kézműves-foglalkozások várták ugyanis a családokat, gyermekeket, szülőket, nagyszülőket egyaránt. Általában saját készítésű vásárfiákkal vagy énekszámokkal közreműködtek Az Élet Autizmussal Egyesület, az Egyházmegyei Zeneközpont, a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Caritas Catolica, az Egyházmegyei Ifjúsági Központ, az Egyházmegyei Laikusképző Központ önkéntesei, a püspökség munkatársai, ferences és vincés szerzetesek, templomok kórusai. A termékekért felajánlott összeget pedig a Caritas házibeteg gondozó programjában részesülő, szükséget szenvedő személyekhez juttatják el.

A találkozás ideje

Rövid köszöntőbeszédében Exc. Böcskei László megyés püspök azt emelte ki: azért van szükség egy ilyen környezetben zajló vásárra, mert az advent is többek közt a találkozásról szól. Nemrég Ferenc pápa is arra buzdított, hogy nekünk, keresztényeknek az az egyik fő feladatunk, hogy a találkozások helyeit megteremtsük a mai világban, ahol nincsenek különbségek, csupán az a fontos, hogy jó szándékkal, örömmel, nyitott szívvel közeledjünk egymáshoz. Hangsúlyozta: azok, akik előkészítették ezt a napot, illetve mindazt, amit meg lehet szemlélni, csodálni, is ilyen tiszta lélekkel tették ezt. Feláldozták drága idejüket, és felhasználták kreatívitásukat, hogy olyan szép tárgyakat készítsenek, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban ráhangolódjunk Krisztus születésének közelgő ünnepére.

A rendezvény szabadtéri gyertyagyújtással ért véget: a második gyertya lángja lobbant fel a Bazilika előtti kertben felállított óriáskoszorún.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!