ERDON Helyi hírek

2015.12.07. 16:18

Várad és Szentmárton megmenekülhet a kőolajkutatástól

A nagyváradi és a szentmártoni önkormányzatok további lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a két település kikerüljön a földgáz-kutatási övezetek közül.

A nagyváradi és a szentmártoni önkormányzatok további lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a két település kikerüljön a földgáz-kutatási övezetek közül.

A nagyváradi Polgármesteri Hivatal által kiadott közlemény szerint Ilie Boljan nagyváradi, és Lucian Popuș szentmárton polgármester november 19-én találkoztak Mihail Danilinnal, a Nis Petrol vállalat főigazgató-helyettesével, akivel megbeszélést folytattak az East West Petroleum Corp. és az Országos Ásványkincshatóság (ANRM) által kötött kőolajkutatási- és kitermelési szerződésről, mely az EX-3 Félixfürdő elnevezésű területet is koncesszióba adja a cégnek erre a célra. A megbeszélésen a felek annak lehetőségeit elemezték, hogy lehetne Nagyváradot és Szentmártont kivenni az Ex-3 Félixfürdő kőolajkutatási területből, ugyanis a tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a Nagyváradon és Szentmártonban található termálvíz altalajkincs jelentősen hozzájárul a gyógyturizmus fellendüléséhez ezeken a településeken.

Szerződéskiegészítés

A két elöljáró a fürdő- és egészségturizmus fontosságát emelte ki, ami jelentős bevételeket generál a helyi költségvetésbe, ráadásul nem csak termálvíz-kincs, hanem két természetvédelmi övezet is van itt, amelyek léte a termálvizektől függ, és amelyeket szintén károsodással fenyegetne egy esetleges kőolaj-kitermelés. Mikhail Danilin elismerte a termálvizek és a fürdőturizmus fontosságát a helyi és az állami gazdaság számára, ezért ígéretet tett arra, hogy az ügy megoldásáig el fogják kerülni Nagyvárad és Szentmárton településeket a kőolajkutatási munkálatok során. A tárgyalások végén a felek megegyeztek abban, hogy közösen fogják támogatni azt, hogy Nagyváradot és Szentmártont vonják ki az Ex-3 Félixfürdő elnevezésű kőolajkutató, és kitermelő övezetből, találkozót szerveznek az ANRM képviselőivel, akikkel közösen mindegyik fél számára elfogadható javaslatot dolgoznak ki. December 2-án Ilie Bolojan polgármester találkozott Gheorghe Duţuval, az ANRM elnökével; a megbeszélés eredményeképpen az ANRM vállalta azt, hogy a napokban megköti a szerződéskiegészítést a NIS vállalat vezetőségével arról, hogy Nagyvárad és Szentmárton kikerüljön az említett kutatási és kitermelési övezetből.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!