ERDON Helyi hírek

2015.12.01. 19:54

Ösztöndíj szentlászlós diákoknak

Péntek délben a regensburgi székhelyű Szent László Rend Egyesület vezérkara ösztöndíjat adott át az intézmény kápolnájában a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum négy diákjának.

Péntek délben a regensburgi székhelyű Szent László Rend Egyesület vezérkara ösztöndíjat adott át az intézmény kápolnájában a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum négy diákjának.

A Szent László Rend Egyesület jogelődjét 1861-ben alapította az egri érsek társulatként azzal a céllal, hogy kizárólag politikamentes, karitatív és magyarságmegtartó munkát végezzen, mely tevékenység napjainkban nem csupán Magyarország, hanem a Kárpát-medence valamennyi magyarok lakta területére kiterjed. Az első világi elnöke gróf Károlyi István volt, akinek dédunokája, Károlyi László napjainkban Fóton él, és a rend tiszteletbeli nagymestere. Jelenleg 48 tagja van ezen regensburgi székhelyű civil szervezetnek, akik Németországban, Magyarországon, a Délvidéken és a Partiumban élnek, utóbbit Mons. Fodor József általános helynök, az egyesület lelki vezetője (perjele) és Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke képviseli.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumot a vikárius ajánlotta a rend vezetőségének figyelmébe, és az idén Szabó Ödönnek köszönhetően immár nem három, hanem négy tanuló részesült a lovagkirályról elnevezett, 200 euró összegű ösztöndíjban, melynek eredeti célja a kimagasló tanulmányi teljesítmény és nyelvművelés elismerése, a tudásszint növelésére való ösztönzés, a líceumért és a diáktársak közösségéért végzett munka honorálása, valamint a katolikus hit elmélyült, hivatást előkészítő gyakorlására való buzdítás. Emellett a jelöltek kiválasztásánál az iskola vezetősége arra is odafigyelt, hogy az érintettek ne csupán jó tanulók legyenek, hanem lehetőleg szerény anyagi háttérrel rendelkezzenek.

A díjazottak

A felsoroltakon kívül a múlt péntek délben zajlott ünnepségen jelen volt dr. Romhányi Tibor nagymester, Kiss Gábor Iván főkapitány, Zalder Éva iskolaigazgató és Harácsek Klementina igazgató-helyettes, valamint Benedek Ramóna hitoktató is, utóbbi a tanintézetben zajló lelki tevékenységekről beszélt. Ösztöndíjban Szeghalmi Gabriella Nóra, Strifler Brigitta, Nagy Krisztián és Opra Szabolcs részesültek.

A vendégeknek Szeretethimnusz címmel zenés-irodalmi műsorral kedveskedett négy diáklány: Barabás Boglárka, Pál Izabella, Szeghalmi Nikolett és Venkli Virág, akiket Zalder Éva és Fehér Gabriella magyartanárok, illetve Varga Cecília zenetanár készítettek fel. Ez az összeállítás amúgy egy nappal korábban a Szent Rita Nőszövetség 25 éves jubileumi ünnepségén is elhangzott, ugyanis az egyik lányt, Szeghalmi Nikolettet ez a Nőszövetség támogatta.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!