ERDON Helyi hírek

2015.12.03. 12:35

Látogatóban fogyatékkal élőknél

Nagyvárad- A Fogyatékkal Élő Emberek Világnapja alkalmából Huszár István RMDSZ-es alpolgármester csütörtökön látogatást tett Az Élet Autizmussal Egyesületénél és a Mozgáskorlátozottak Egyesületénél.

Nagyvárad- A Fogyatékkal Élő Emberek Világnapja alkalmából Huszár István RMDSZ-es alpolgármester csütörtökön látogatást tett Az Élet Autizmussal Egyesületénél és a Mozgáskorlátozottak Egyesületénél.

Az ENSZ december 3-át a Fogyatékkal Élő Emberek Világnapjává nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, vagy valamilyen katasztrófa következtében fogyatékkal élőkké váltak problémáira. Erre való tekintettel csütörtökön Huszár István váradi alpolgármester két olyan civil szervezetet látogatott meg, melynek tagjai ebbe a kategóriába tartoznak.

Elsőként Az Élet Autizmussal Egyesületet kereste fel, melyet 2013 októberében Bacsadi Gabriella alapított, és jelenleg tíz tagot számlál. Az elnökasszony a Kanonok soron abba a terembe vezette az elöljárót és munkatársait, melyet a Caritas Catolica bocsátott az egyesület rendelkezésére. Itt autista fiatalok dolgoztak, készítettek konfekciótermékeket, illetve karácsonyi tárgyakat.

Derzsi Ákos, a Caritas ügyvezető igazgatója honlapunknak elmondta: ők csak a termet biztosítják és az alapanyagokat, és előbbit tulajdonképpen fogyatékkal élőket foglakoztató műhelyként működteti az egyesület, melynek céljai közt szerepel, hogy a közeljövőben megtalálja a jogi útját annak, hogy védett munkahelyekként regisztráltassa ezeket a tevékenységeket, hiszen akkor az autista fiatalok által készített termékeket értékesíteni lehetne. Ez amúgy a felvásárló cégeknek is jó lenne, mert a vonatkozó törvény értelmében az ily módon előállított termékeket beszerzők adókedvezményben részesülnek. Civil szervezet ugyanis nem tehet szert profitra, illetve nem végezhet kereskedelmi tevékenységet, viszont védett munkahelyeket létesíthet, és így viszont adott lenne a jelzett lehetőség.

Ezután az alpolgármester az egyesület néhány kapuval odébb található székhelyére is betért, ahol megcsodálta a fiatalok által készített képzőművészeti alkotásokat. Felmerült annak a lehetősége, hogy az önkormányzat esetleg rendeljen az autisták által készített egyedi tárgyakból, miután tisztázzák ennek törvényes aspektusát.

Akadálymentesítés

Az elöljáró útja ezután az 1990 óta működő, közel 4 ezer taggal rendelkező Bihar Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületéhez vezetett. Boros Sarolta elnökasszony a legégetőbb problémának talán azt nevezte, hogy a Polgármesteri Hivatalban még mindig nincs megoldva az akadálymentesítés. De ugyanígy örök problémát jelent, hogy az egészséges gépjárművezetők elfoglalják a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket. A székház fűtése sokba kerül, és arra a felvetésre se érkezett érdemleges válasz, hogy a mozgáskorlátozottak ingyen látogathassák a strandot, és az épülő akvaparkban legyen egy külön medence a számukra.

- A problémáik ellenére vidám emberekkel vagyunk körülvéve, csak észre kellene vegyük őket, de sajnos a mai rohanó világban hajlamosak vagyunk arra, hogy csakis saját magunkkal törödjünk, nem figyelünk oda eléggé másokra, sokszor még a hozzátartozóinkra se. Azt szeretném, hogy legalább ilyenkor, az adventi időszakban találjuk meg a lelki nyugalmunkat. Észre kell vennünk, hogy az autista fiatalok szívvel-lélekkel tevékenykednek, és ahol tudunk, segítenünk kellene nekik, valamint a mozgássérültek rámpagondjait is minél hamarabb orvosolni kéne- nyilatkozta az erdon.ro-nak Huszár István.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!