ERDON Helyi hírek

2015.12.06. 14:29

„Elengedhetjük, ami fölösleges…”

Szeretetteljes hangulatú adventi ünnepségre várta a hölgyeket az Anna Nőszövetség szombat délután, a Tibor Ernő Galériában. Az adventi felkészülésről hallhattak, s közös éneklés is volt.

Szeretetteljes hangulatú adventi ünnepségre várta a hölgyeket az Anna Nőszövetség szombat délután, a Tibor Ernő Galériában. Az adventi felkészülésről hallhattak, s közös éneklés is volt.

Kelemen Mária, a nőszövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kihangsúlyozva, hogy ez a lelki megtisztulás ideje. Az Anna Nőszövetség tagjai mindig örömmel készülnek erre az eseményre, nem volt ez másként ezúttal sem, hangzott el, majd Molnár Imola unitárius lelkész szólalt fel.

Adventus Domini

Beléptünk a karácsonyi ünnepkörbe, mondta, mely a karácsonyt megelőző negyedik vasárnappal veszi kezdetét és január 6-ig, azaz Vízkeresztig tart. Advent az Adventus Domini, azaz Az Úr érkezése kifejezésből származik, a várakozás Jézus megszületésével teljesedik be. Az adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya van, előbbiek a bűnbánatot jelképezik, az utóbbi pedig az örömöt.

Az adventi várakozás azonban korántsem egy passzív üldögélés, hanem teljes lelket, hitet, reményt, egész embert igénybe vevő cselekvés, tette hozzá. Ilyenkor kell időt szakítanunk saját magunkra, saját lelkünkre, megvizsgálhatjuk „hátizsákunkat”, s ami fölösleges teher, azt elengedhetjük. Megbékélünk azzal, amit nem tudunk megváltoztatni, megerősödünk hitben és reményben, tiszta otthonnal és tiszta bensővel nézünk az ünnep elé. Az ünnepet magát pedig ki-ki másként éli át, élethelyzetétől, életszakaszától függően – erről szólt a lelkésznőnek az idei Unitárius Kalendáriuban megjelent írása, melyet felolvasott a jelenlévőknek.

Versek és énekek

A későbbiekben adventi versek és énekek hangzottak el, Széll Kató alelnök a karácsonyfa eredetéről tartott előadást, azon belül pedig Brunszvik Teréz grófnőről, aki a karácsonyfa szokását bevezette Magyarországon is. A műsor során egy olyan karácsonyi dalt hallgathattak meg a jelenlévők, melyet Tóth Ágnes szövegére Trifán László írt. Egyúttal a vetítőn megtekinthették a dal videoklipjét is, mely váradi képekből, hangulatos gyermekrajzokból állt.

Közös éneklés következett, majd minden egyes jelenlévő kis ajándékcsomagot kapott, ezt követően beszélgetéssel, szeretetvendégséggel folytatódott az ünnep.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!