ERDON Helyi hírek

2015.12.09. 12:28

Egész napos sporttal a beteg gyerekekért

Immár negyedik alkalommal szervezi meg a Bihar megyei Xterra sportklub a Lotus Centerrel közösen a 24 óra egy mosolyért című akciót. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

Immár negyedik alkalommal szervezi meg a Bihar megyei Xterra sportklub a Lotus Centerrel közösen a 24 óra egy mosolyért című akciót. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

A sportklub több tagja is felvállalta, hogy ismét huszonnégy órán keresztül fog futószalagon futni, illetve spinning-kerékpározni a Lotus Center emeletén, a negyedik alkalommal megszervezett karitatív rendezvény során. Közben mások is bekapcsolódhatnak, várják a feliratkozni vágyókat – az elképzelés ugyanis az, hogy adományokat gyűjtsenek a városi kórház gyermekonkológiai részlege számára, de közben a sportot is népszerűsítsék.

Egyre sikeresebb

Amint Szokolszky István, a klub alelnöke a keddi sajtótájékoztatón elmondta, az akció évről évre egyre sikeresebb, tavaly 20.166 lej gyűlt össze és összesen több mint háromezer kilométeres távot tettek meg a szervezők – ki futva, ki kerékpáron –, ezúttal pedig újból túl szeretnék szárnyalni önmagukat. Szokolszky István például tavaly 180,2 kilométert futott, most pedig kétszáz kilométert szeretne elérni, Dombi András pedig 1055 kilométer helyett ezúttal 1100-at szeretne pedálozni.

A Lotus Centerben ezúttal is lesznek spinning kerékpárok, illetve futószalagok azok számára, akik be akarnak kapcsolódni. Az elképzelés az, hogy tizenöt percnyi futásért, illetve kerékpározásért 15 lejt kell fizetni, persze adományokat elfogadnak akkor is, ha az illető nem akar sportolni. A pénzből ezúttal hat-nyolc légkondicionáló berendezést fognak vásárolni és a tervek szerint ezeket fel is szereltetik a kórtermekben. Az elmúlt évek során többször citosztatikum-adagolókat vásároltak, ezeket jelenleg is használják az osztályon.

Fontos a sport

Dr. Gabriela Miculschi gyermekonkológus is jelen volt a sajtótájékoztatón. Elmondta, mennyire hasznosnak találja az ilyen akciókat. Egyúttal a sportot is támogatja – a gyógyult pácienseknek mindig ajánlja a mozgást, a sportot. Ha sikerül felvennie a kapcsolatot néhányukkal, lehet, hogy ők is eljönnek majd futni vagy kerékpározni. Mint megtudtuk, a gyermekek rákos megbetegedései szerencsére most is ritkának számítanak, s mivel nincsenek sokan, minden páciensükkel eleget tudnak foglalkozni. Nagy a túlélési arány, s ha esetenként mégsem tudják azt a kezelést biztosítani, amelyre szükség van, akkor segítenek nekik, hogy külföldi kezelésben részesüljenek.

Az akció december 18-án 18 órától kezdődik és következő nap 17.59-kor ér véget. Már mintegy 21-en feliratkoztak, de másokat is várnak. Akik részt kívánnak venni, Răzvan Chiriac klubtaggal vehetik fel a kapcsolatot a 0724–313–481 telefonszámon, akik pedig nem tudnak részt venni, de szeretnének adakozni, megtehetik az ING Bankban nyitott számlán: RO19 INGB 0000 9999 0396 5832. A számla az ACS Xterra Sport Bihor nevén van, s fel kell tüntetni azt is, hogy „24h pentru un zâmbet” – azaz „24 óra egy mosolyért”. Az akció menetéről, az összegyűlt pénzről és a megtett kilométerekről egy ismert közösségi oldalon is folyamatosan tájékoztatják majd az érdeklődőket.

Elviselni az egyhangúságot

Kérdésünkre, hogy milyen érzés közel kétszáz kilométert futni, Szokolszky István elmondta: ilyen teljesítményhez sok felkészülésre van szükség, neki sokat segít, hogy év közben több extra-hosszútávú versenyen vesz részt. Mindazonáltal nagyon megerőltető, s szükséges, hogy az ember jól ismerje a szervezetét, tudja, hogy mikor és mennyit szabad innia, ennie, hogyan ossza be az energiáját. De bármennyire is felkészült az ember, ekkora távnál nem létezik, hogy ne legyenek fájdalmai. Mégis, a fizikai megerőltetésnél nagyobb a pszichikai erőfeszítés, az egyhangúság elviselése, ráadásul az sem könnyíti a dolgát, hogy a bevásárlóközpontban zárt területen kell futnia. Utána körülbelül egy hónapig tart, míg sikerül teljesen kipihennie magát és újra eredményesen tud edzeni, tette hozzá.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!