ERDON Helyi hírek

2015.12.29. 11:44

Borokat áldottak a Bazilikában

Nagyvárad- Vasárnap este a nagyváradi Székesegyházban került sor a hagyományos János-napi boráldásra, melyen négy társaság képviseltette magát. A szentmise után egy másik helyen koccintás is idén.

Nagyvárad- Vasárnap este a nagyváradi Székesegyházban került sor a hagyományos János-napi boráldásra, melyen négy társaság képviseltette magát. A szentmise után egy másik helyen koccintás is idén.

 

Az idén a Szent Család vasárnapjára esett János-nap, ezért elmélkedésében Karácson Tibor atya, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója a család, illetve a házasság szentségének fontosságáról beszélt. Azt tanácsolta: a házastársak ne spórolják egymástól a mosolyt, és tekintetükből sugározzon, hogy milyen boldogan élnek, hiszen a család az emberi együttélés oszlopa, egy időtálló érték. Éljenek békés és harmonikus családi életet, legyen olyan az együttlétük, ahogy szerelmük kezdetén megálmodták, de az álmaikból ne felejtsék ki Istent, hiszen ő az, aki megőrizte őket egymásnak. Ha ugyanis a tetteikben „benne van”, akkor a házasságuk felbonthatatlansága garantált.

A tisztelendő prédikációjában ugyanakkor külön kiemelte az édesanyák és az édesapák szerepét. Arra hívta fel a figyelmet: az édesanyánk érdeméből, szeretetének köszönhetően lettünk azok, akik, az apák pedig gondoskodó munkájukkal nevelik a gyermekeket, fejlesztik a társadalmat. Épp ezért az egyik legvisszataszítóbb látvány a követelődző gyermek, meg kell kíméljük szüleinket a felelőtlen igényeinktől. Emellett ne feledkezünk meg a családi ünnepekről, ne szégyelljük kimondani akár naponta is azt, hogy mennyire fontosak vagyunk egymásnak- nyomatékosította.

Munka van benne

A szentmise végén Mons. Fodor József általános helynök áldotta meg a borokat. Az idén négy társaság: az Európai Borlovagrend Érmelléki Légátusa, a Vincellér Egyesület, a nagyváradi Zichy Ferenc Borklub és a diószegi Zichy Gazdakör képviseltette magát. Úgy fogalmazott a vikárius: a katolikus egyház megáld mindent, amiben munka van, és az életünket szebbé teszi, és a bor rengeteg munka, verejték árán kerül az asztalunkra. Megjegyezte azt is, hogy négy „boros” szent van. Január 22-én, Szent Vince napján a szőlőtőkéket áldják meg, május 25-én, Szent Orbán napján számba veszik, hogy mi maradt meg a termésből a fagyok után, augusztus 7-én, Szent Donát napján azért imádkoznak, hogy a jégeső ne verje szét a termést, december 27-én, Szent János napján pedig a gazdák borait áldják meg.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!