ERDON Helyi hírek

2015.12.07. 11:34

Az életünk vállalkozások sora

December 4-6. közt egy püspökfürdői szállodában zajlott a XIV. MIÉRT Akadémia Mi legyek? Egyetem utáni munkavállalás címmel. Szombaton Biró Rozália és Huszár István tartottak előadást.

December 4-6. közt egy püspökfürdői szállodában zajlott a XIV. MIÉRT Akadémia Mi legyek? Egyetem utáni munkavállalás címmel. Szombaton Biró Rozália és Huszár István tartottak előadást.

Biró Rozália RMDSZ-es szenátor, a Szövetségi Képviselő Tanácsának (SZKT) elnöke a Közpolitikák a fiatalok foglalkoztatására szekcióban tartott előadást szombat délben. Arra hívta fel a figyelmet: az új kormány programjában gyakorlatilag két és fél mondat szerepel a fiatalok foglalkoztatására vonatkozóan, és az is az általánosságok általánossága- például hogy munkahelyeket kell teremteni-, ködösítés, semmi kézzel fogható ötlet, javaslat nem található benne. Holott meglátásában napjainkban sok lehetőség adódik, „rengeteg vonat fut be az állomásra, csak fel kell tudni ülni a megfelelőre, mert még egyszer ugyanaz a szerelvény nem jön”. Úgy fogalmazott: tulajdonképpen egész életünk vállalkozások tömkelege, csak tudni kell élni a kínálkozó esélyekkel, ezért azt tanácsolta a fiataloknak, hogy bátran vállalkozzanak. Szerinte mostani világunkban a fő irányvonal, hogy mókuskerékben kell dolgozni. Ez ugyan nyugodtabb életpályát biztosít, de aki nem fél a meredekebb, saját úttól, az talán több sikerre, haszonra tehet szert. Persze nem lehet mindenkiből vállalkozó, mert alkalmazottakra is szükség van, de azért nyitott szemmel kell járni, és engedni kell a gondolatokat szabadon szárnyalni, bátran bele lehet vágni valami újba.

A szenátorasszony ugyanakkor azon meggyőződésének adott hangot: társakat kell keresni, nem szégyen egymásba kapaszkodni, mert mindenkinek megvannak a maga korlátai, viszont a bölcsességeink, a tudásunk kiegészítik egymást. Azzal együtt tehát, hogy rendelkeznünk kell egy egészséges önbizalommal, azért el kell fogadjuk egymás másságát is, és soha nem szabad megalkudnunk. Megítélésében az előttünk álló években ugyan nem kell gyökeres változásokra számítani Romániában, de a gazdasági környezet jó lesz. Hozzátette: ami a vállalkozást, illetve közéleti szerepvállalást illeti, a fiatalok akár a közképviselet, illetve a politikai pályaválasztás irányába is elmozdulhatnak a szülőföldjükön, mert bár nem könnyű, azért ez is egy örömöket hordozó lehetőség, és nincs idő várni másra, mert az élet gyorsan múlik, és a bevezetőben említett vonatok elmennek.

Ipari parkok

Huszár István alpolgármester a Nagyváradon működő három ipari parkról beszélt. Bevezetőjében utalt arra, hogy a rendszerváltozás után tulajdonképpen az egész Kárpát-medencében légüres térbe került a szakoktatás, s ez alól Románia se volt kivétel. Csupán az utóbbi években döbbentek rá arra az illetékesek, hogy nem lehet mindenkiből mérnök, ügyvéd, közgazdász vagy topmenedzser. Nagyváradon az önkormányzat 2008-ban kezdte felismerni az ipari parkok létesítésének fontosságát, végezett ez irányú SWOT-analízist. A cél akkor és most is exportra termelő külföldi befektetők vonzása, valamint a helyi vállalkozások fejlesztése a szükséges erőforrások biztosítása révén. Jelenleg a Borsi úton 121 hektáron működik az 1. számú ipari park 400 szabad munkahellyel, a déli körgyűrűnél 60 hektáron, terjesztési lehetőséggel a 2. számú, és az Uzinelor utcában 20 hektáron a 3. számú ipari létesítmény.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!