ERDON Helyi hírek

2015.12.07. 09:39

A Nagybánya Tájképfestő Telep jubileumi tárlata Nagyváradon

Idén húsz éves a Nagybánya Tájképfestő Telep, ebből az alkalomból nyílt kiállítás december 4-én a Partiumi Keresztény Egyetemen. A tárlat 2016. január végéig látogatható.

Idén húsz éves a Nagybánya Tájképfestő Telep, ebből az alkalomból nyílt kiállítás december 4-én a Partiumi Keresztény Egyetemen. A tárlat 2016. január végéig látogatható.

Az idén húsz éves Nagybánya Tájképfestő Telep jubileumi tárlatát állították ki a váradi Partiumi Keresztény Egyetemen. Az elmúlt húsz év anyagából összeválogatott közel ötven alkotást tartalmazó tárlaton köszöntő beszédet mondott Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Bráda Tibor és Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművészek. A jelen levő nagybányai, magyarországi, székelyföldi művészeket, valamint az érdeklődőket elsőként Sz. Horváth István, a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) igazgatója köszöntötte. A megnyitón elhangzott, hogy a Nagybányai Művésztelep 100. és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megalakításának 75. évfordulóján, 1996 júliusában Tőkés László püspök kezdeményezésére Véső Ágoston festőművész és néhai Lugosi Mihály helybéli lelkipásztor nyári alkotótelepet szervezett Magyarláposon. A Nagybánya Képzőművészeti és Kulturális Egyesület 2000-től a felsőbányai Bódi-tónál és környékén szervezte meg a Nagybánya Tájképfestő Telep alkotótáborát, mindvégig Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész szakmai irányításával. Idén augusztusban pedig immár a huszadik alkotótábor zajlott le Felsőbányán.

Hagyományok folytatása

Tőkés László ismertette a Nagybánya Tájképfestő Telep kezdeteit és történetét, méltatta Véső Ágoston húsz éves munkáját, amelyben a nagybányai festészet folytonossága, hagyománya testesült meg. „A szocialista-realizmus időszaka durván beletaposott a művészeti hagyományba, és már-már megszakította a nagybányai képzőművészet folytonosságát, de az értékek felszínre kívánkoznak, és nem hagyják magukat megszakíttatni, és ugyan másmilyen módon – anélkül, hogy egyenes folytatójának tartanánk a nagybányai festőiskolának – de a a Nagybánya Tájképfestő Telep jelentős hagyományt folytat a maga módján” – hangzott el. Végezetül Tőkés László az egyház, az oktatás és a művészet hármasáról beszélt, ami a PKE keretein belül is megvalósul: ezt a hármas ügyet, egyszerre és egymást kiegészítő módon próbáljuk szolgálni – mondta el Tőkés, majd kifejezte reményét, hogy a tájképfestő telepnek rövidesen székháza is lesz Felsőbányán.

Székház

A továbbiakban Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész a Nagybányai Művésztelep és festőiskola máig ható hatásáról beszélt, felidézve a festői táj jellegzetességeit, hatásait, a nagy elődök alakját, valamint azt a genius locit, ami ma is vonzza a festőművészeket Nagybányára, illetve Felsőbányára. Végezetül reményét fejezte ki, hogy az ifjúság úgy fogja alakítani a jövőt, hogy a nagybányai korszaknak méltó emléke maradjon fenn. Véső Ágoston a Nagybánya Tájképfestő Telep vezetője az alkotótábor elmúlt húsz évének fontosabb momentumait elevenítette fel, különösképpen a kezdeteket, a megalakulást és a húsz éves évforduló alkalmából szervezett jubileumi eseményeket. A további tervekkel kapcsolatban kifejezte a reményét, hogy a jövőben megvalósul az a vágyuk, hogy az alkotótelepnek lesz székháza is, így egy évben nem csak két hetet működhetnek, hanem egész évben fogadhatnák az ott alkotni kívánó művészeket. A Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében megnyílt kiállítás jövő év január végéig tekinthető meg a PKE székházában.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!