ERDON Helyi hírek

2015.11.08. 15:33

Van alternatíva a mókuskerékre

Élj szenvedéllyel volt a címe annak a pénteki előadásnak, mely arról szólt: még ha lehetetlenségnek is tűnik, van alternatívánk, kiléphetünk a mókuskerékből, megtalálhatjuk szenvedélyünket.

Élj szenvedéllyel volt a címe annak a pénteki előadásnak, mely arról szólt: még ha lehetetlenségnek is tűnik, van alternatívánk, kiléphetünk a mókuskerékből, megtalálhatjuk szenvedélyünket.

A meghívott előadó Szabó Péter volt, Brian Tracy mentoráltja, akit Magyarország legjobb motivációs előadójaként tartanak számon. Az előadás vallomással kezdődött: Szabó Péter visszaemlékezett arra az időszakra, amikor „lent” volt – azaz az utcán élt, lépcsőházakban húzódott meg. Eljutott a mélypontig is, amikor véget akart vetni életének, de mielőtt megtette volna, megszólalt benne egy hang: „inen álj fel és mutasd meg,mire vagy képes”. Az előadó saját életével igazolja, hogy bárhonnan el lehet jutni egy „élni érdemes élethez”.

Út önmagunk felé

Az első lépés, hogy elkezdd megszeretni magad. Az önismeret és az önelfogadás nem egoizmus, a magabiztosság nem nagyképűség. Az önszeretetet legjobban a gyerekektől tanulhatjuk meg: ők nem költöznek önként a Mártrok Útjára. Szabó Péter a későbbiekben arról igyekezett meggyőzni a hallgatóságot: van választás, ha a munkánkat mókuskeréknek érezzük, ha szabadságra kell mennünk ahhoz, hogy jónak érezzük az életünket, ha azt valljuk, hogy „ez van, ezt kell szeretni”, akkor máris olyan, mintha bedobtuk volna a ringbe életünk törölközőjét. Mindig van választás, csak fájdalommal jár – viszont ha olyasmit csinálunk, amit nem szeretünk és pénzt is kapunk érte, akkor „az egy ősi foglalkozás”, fejtette ki az előadó, aki azonban azt is kihangsúlyozta: nem arról akarja meggyőzni az embereket, hogy holnap hagyják ott munkahelyüket. Viszont fontos, hogy ráébredjünk arra, mi a szenvedélyünk, vagyis mi az, amit nem tudunk nem csinálni. „Nappal dolgozz az életedért, éjjel az álmaidért” – hangzik a jótanács.

Mindenkinek van

Az előadó szerint mindenkinek van szenvedélye, hiszen a Jóisten nem teremtett selejtet. Meg kell találjuk, mia az, amit ingyen is csinálnánk, s a köré kell szervezzük az életünket. S ha ennek megfelelően élünk, hivatásunk határtalan boldogság forása lesz. S hogy mi a területünk? Az, aminek a hatására elérzékenyülünk.

A későbbiekben a jelenlévők fogalmat alkothattak a nyolc intelligenciatpusról. Ezeket azért is fontos megismerni, mert akkor vagyunk a helyünkön, ha a domináns intelligánciánknak megfelelő feladatot végzünk. Egyéb jótanácsok is elhangzottak: figyeljünk a belső hangunkra, ne féljünk a saját életünket élni, ne a másoknak való megfelelni vágyás vezéreljen bennünket. A televziót pedig lehetőleg kapcsoljuk ki, ugynis általa manipulálhatóakká válunk. Legyen időnk magunkra, de ne felejtsük el azt sem, hogy másokat szolgáljunk.

A Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében megtartott előadást a Classic Arts Művészeti Egyesület, Dormány Arnold, Kócza Erika és Thurzó Zoltán szervezte, médiatámogató a Bihari Napló volt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!