ERDON Helyi hírek

2015.11.11. 13:08

Szent Márton üzenete a mának

Nagyvárad- Szerda délelőtt tartották a nagyvárad-szőllősi Szent Márton Idősek Otthona kápolnájának búcsúünnepét. A szentmise szónoka és főcelebránsa Exc. Böcskei László váradi megyés püspök volt.

Nagyvárad- Szerda délelőtt tartották a nagyvárad-szőllősi Szent Márton Idősek Otthona kápolnájának búcsúünnepét. A szentmise szónoka és főcelebránsa Exc. Böcskei László váradi megyés püspök volt.

Bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: fennállásának negyedszázados évfordulóját ünnepli a Caritas Catolica, és 20 éve annak, hogy megnyitotta kapuit a várad-szőllősi Szent Márton Idősek otthona.

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. Elmélkedésében a főpásztor felidézte, hogy a hét elején egy bensőséges hangulatú összejövetelen találkozott az idősotthon korábbi és jelenlegi személyzetével, a gondozókkal, akik nem csupán egy munkát látnak el, hanem elköteleződéssel, türelemmel és szeretettel szolgálnak. A megyés püspök ezután két történtet mesélt el azért, hogy nyomatékosítsa: mit üzen Tours-i Szent Márton a mának, illetve miért kell keressük mi is Isten közelségét, és empátiával közelítenünk embertársainkhoz. Az első történet egy plébániai közösségben hangzott el korábban, és arról szólt, hogy egy néni egyszer elment bevásárolni, de útközben rosszul lett, leült egy padra, ahol agyvérzést kapott. Járókelők jöttek-mentek mellette el, de senkinek sem tűnt fel a nyugodt, de valójában szenvedő és tehetetlen asszony. Végül egy ismerőse szólította meg, és amikor nem reagált, hívta a mentőket. A másik történet az a közismert mozzanat volt Szent Márton életéből, hogy lovas katonaként lehajolt, és köpenye felével betakart egy koldust. Jutalmául aztán álmában az Úr jelent meg neki, igazolva szép és értékes tettét.

Emberséges ember

Az elmondottakból tehát az a következtetés, üzenet vonható le: az lenne a helyes magatartásunk, ha mindennapjainkban nyitott szemmel és szívvel járkálnánk, odafigyelnénk környezetünkre, az elesettekre és segítenénk azoknak, akik rászorulnak erre. Csak így valósul meg ugyanis igazából ember és ember találkozása, teljesül az a vágyunk, hogy közel érezzük magunkat egymáshoz. Ez a látásmód azonban csak akkor konkretizálódik, ha az istenkeresés útján haladunk, nem érdekből vagy számításból cselekszünk valami karitatívat, hanem azért, mert tudjuk: ez a jóságos és irgalmas Isten akarata, aki azt várja el tőlünk, hogy az „emberséges ember magatartását testesítsük meg”, akárcsak Szent Márton.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!