ERDON Helyi hírek

2015.11.22. 11:55

Női sors a huszonegyedik században

November 27-én mutatja be a Nagyvárad Táncegyüttes a Federico Garcia Lorca műve alapján készült Yerma 21 című mozgásszínházi előadását Widder Kristóf rendezésében.

November 27-én mutatja be a Nagyvárad Táncegyüttes a Federico Garcia Lorca műve alapján készült Yerma 21 című mozgásszínházi előadását Widder Kristóf rendezésében.

A Nagyvárad Táncegyüttes idei első bemutatóját Widder Kristóf rendezte, a dráma szövegében lévő verseket Bakk-Dávid László zenésítette meg, a spanyol folklórvilágot idéző látványvilágot Cristina Breteanu tervezte. Az alkotók november 20-án tartottak sajtótájékoztatót az előadásról. Elöljáróban Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója kifejtette, hogy a közönség igényli a táncszínházi produkciókat, azért szerepel a színházbérletes kínálatban a Yerma 21, illetve kiemelte, hogy a színház egyre többször dolgozik együtt fiatal alkotókkal, hiszen, mint fogalmazott, „helyet, kibontakozási lehetőséget kell teremtenünk a fiatal alkotóknak, és azoknak, akik most jönnek ki az egyetemről.” Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti igazgatója a maga során azt emelte ki, hogy a társulat törekszik arra, hogy friss szellemiségű alkotókkal dolgozzon együtt, hiszen a társulat egyik alapvető célkitűzése az, hogy produkciói a mából táplálkozzanak, és a mához szóljanak. A társulatvezető hozzátette, hogy Widder Kristóf koreográfus-rendező egy új formanyelvet hozott magával, ami rendkívül fontos a társulat fejlődése szempontjából, ugyanis, mint kifejtette, minél több új formanyelvvel találkozik a társulat, annál könnyebb a továbblépés.

Új formanyelv

Widder Kristóf rendező elmondta, hogy a Dimény Levente által említett formanyelvet olyan minimalista formanyelvként lehet jellemezni, melyben kevés mozdulattal sok jelentést, sok tartalmat lehet közvetíteni. Közölte továbbá, hogy ő vetette fel azt, hogy a Yerma című világirodalmi klasszikust vigyék színpadra, mint mondta azért, mert ez egy olyan darab, amelyhez a nagyváradi társulat kapcsolódni tud. Hozzátette, hogy zeneszerzőnek azt a Bakk-Dávid Lászlót kérte fel, akivel ezt megelőzően egy másik Garcia Lorca darabban, a Bernarda házában is együtt dolgoztak, és terveik szerint közösen fogják elkészíteni a harmadik Garcia Lorca drámát, a Vérnászt is. Widder Kristóf kérdésünkre válaszolva kifejtette: „minden színház vágya az, hogy a mához szóljon, ezt a szándékot emeltük be gesztusszerűen a címbe; Yerma 21 címmel azt is jelezni kívántuk, hogy a női mivoltról van mit mondani a mában is.”

Élő zene

Az előadás zenéjét a Nagyvárad Táncegyüttes zenekara fogja megszólaltatni, mely Székely István klarinétművésszel és Kurucz Tibor hegedűművésszel fog kiegészülni. Bakk-Dávid László zeneszerző a sajtótájékoztatón elárulta, hogy eddigi alkotói munkája során nem kellett figyelembe vennie a zenekari sajátosságokat, ezért különösnek tűnt ezúttal számára az, hogy tekintettel kellett lennie arra, hogy a zenekar népzenei hagyományokra épít. Majd hozzátette, hogy a zenében jól felismerhető magyar népzenei hatások lesznek, de spanyol zenei hatásokat, illetve a XX., XXI. század modern zenei törekvéseket is belecsempészett a zenei anyagba. A címszerepet Kerekes Dalma fogja játszani, aki a sajtótájékoztatón elmondta, hogy óriási megtiszteltetés és óriási felelősség számára ebben a darabban címszereplőként szerepelni, már csak azért is, mert egyszerre kell színésznek, táncosnak és énekesnek lennie. Ehhez kapcsolódva Widder Kristóf megjegyezte azt, hogy Garcia Lorca dalokat is írt a darabba, és így a tánc nyelvén megszólaló műben a fontos dramaturgiai fordulatok dalban lesznek elmondva. Cristina Breteanu díszlet- és jelmeztervező elárulta, hogy a jelmezek megtervezésekor spanyol népviseleti elemeket használt fel, és a színpadképben is meg fog mutatkozni egyfajta spanyolos hangulat. A premier november 27-én este hét órakor lesz a Szigligeti Színház színpadán. A második előadás november 28-án délután öt órától kezdődik ugyanott. Jegyek elővételben kaphatók a színház jegypénztáránál, valamint a www.biletmaster.ro honlapról.

A történet

Yerma és férje a számkivetettek életét élik a hagyományokat szigorúan őrző faluközösségben. Bár a fiatalasszony mindent megtesz annak érdekében, hogy gyermeke szülessen férjétől, próbálkozásai rendre kudarcba fulladnak. Végső elkeseredésében Yerma tragikus cselekedetre szánja el magát.

Az előadás a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!