ERDON Helyi hírek

2015.11.03. 12:53

Nem tudják betölteni az állásokat

Bihar megye - Valóságos kálvária a betegnyugdíj meghosszabbítása, panaszolja olvasónk levelében. A nyugdíjpénztár igazgatóját kérdeztük arról, hogy milyen megoldást lát a kialakult helyzetre.

Bihar megye - Valóságos kálvária a betegnyugdíj meghosszabbítása, panaszolja olvasónk levelében. A nyugdíjpénztár igazgatóját kérdeztük arról, hogy milyen megoldást lát a kialakult helyzetre.

Mint olvasónk írja, szeptemberben még a nyugdíjpénztár portásánál kellett időpontot kérni az orvosi vizsgálatra, a napokban pedig azt a választ kapta, hogy nem adnak időpontot, jöjjön egy hét múlva érdeklődni. „Ez a válasz nem nyugatatott meg és hátramentem a nyugdíjosztály hátánál lévő irodához, ahol a betegek kint várakoztak az udvaron, ami pont nem megfelelő a beteg embereknek, főleg, hogy itt a tél a nyakunkon” - fogalmaz levelében az olvasónk.

Nem jelentkeztek

Mindezzel kapcsolatban kérdeztük meg a Bihar megyei Nyugdíjpénztár igazgatóját. Leontin Ţîrle elmondta: ez a helyzet június óta áll fenn, azóta öt orvos helyett egyetlen orvossal dolgoznak, aki Margittáról jön s hetente négy napon át Váradon rendel. Mint annak idején beszámoltunk róla, június folyamán őrizetbe vették a nyugdíjpénztár öt orvosát és öt asszisztensét, akiket korrupcióval vádolnak.

Az igazgató elmondta: azóta már szervezett egy versenyvizsgát a betöltetlen orvosi posztokra és továbbiakat is fog szervezni, de eddig senki sem jelentkezett és nem is lát sok esélyt arra, hogy ez a helyzet változzon. Egyszerűen nincsenek megfelelő szakképesítéssel rendelkező orvosok, az egészségügyi minisztérium évek óta nem hirdetett felvételt ilyen szakképesítést nyújtó rezidens orvosi helyekre. Más megyék nyugdíjpénztáraitól is megpróbált kérni szakorvost, de mostanra a kollégái már fel sem veszik a telefont. Amúgy más megyék sem állnak jobban, Nagybányán például egy orvossal dolgoznak, Aradon kettővel, tette hozzá.

Több óra

„Igyekszünk minél jobban megszervezni a rendelést, de nem látom, hogyan oldhatnánk meg a helyzetet” - mondta Leontin Ţîrle. Mint megtudtuk, jelenleg az érintetteket körülbelül egy hónappal későbbre tudják betáblázni. A rendelés sorrendje az adott napon az lesz, amilyen sorrendben feliratkoztak, a névsort az őr olvassa fel, sajnos a várakozási idő több óra. Azokat a betegeket, akik tolószékben vannak, vagy akiknek az esetében más, különleges helyzet áll fenn, előre veszik, azokhoz a betegekhez pedig, akiket kocsival hoztak és nehezen mozdíthatók, kimegy az orvos és a járműben vizsgálja meg őket. Amúgy a betegeknek nem kellene az udvaron várakozniuk, hiszen a sorrend adott, s a nyugdíjpénztár előcsarnokában megfelelő körülmények között várhatnának sorukra, tette hozzá.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!