ERDON Helyi hírek

2015.11.18. 11:49

Lézeres szemműtét fajtái (PR-cikk)

PRK, PTK, LASEK, LASIK, INTRALASIK – minden eljárás megegyezik abban, hogy a lézerkezelést a szaruhártya alsóbb, nem regenerálódó rétegében (stroma) végzik, ez garantálja a tartós eredményt.

PRK, PTK, LASEK, LASIK, INTRALASIK – minden eljárás megegyezik abban, hogy a lézerkezelést a szaruhártya alsóbb, nem regenerálódó rétegében (stroma) végzik, ez garantálja a tartós eredményt.

A számítógéppel vezérelt excimer lézer gyártmánytól függően másodpercenként 60–4000-szer ellenőrzi a szemgolyó helyzetét, és követi annak elmozdulásait. Nagy elmozdulás esetén a lézerkészülék leáll.

Ma már szinte minden kezelést lézerrel végeznek, amely tulajdonképpen elpárologtatja a fénytörési hiba megszüntetéséhez szükséges szövetmennyiséget. Azonban jelenleg is többféle eljárás létezik, amelyeknél a sebészek eltérő módon érik el a szaruhártya nem regenerálódó rétegeit.

PRK

A PRK (PhotoRefractive Keratectomy) során ledörzsöljük a szaruhártya védőrétegét, a hámsejteket (epithelium), és a szaruhártya felszínen végezzük el a lézeres kezelést.

A páciens helyi érzéstelenítő szemcseppet kap a kezelés előtt. A szemterpesztő felhelyezése után a szaruhártya védőhám rétegét eltávolítjuk miközben a páciensnek egy célzó fényre kell néznie, majd ezután végezzük a lézeres kezelést a kívánt dioptria eléréséig. A műtét után a műtött szemet fedőkötéssel látjuk el, vagy kérésre a kezelt területet védő kontaktlencsével fedjük le. A hámsejtek 2–3 nap alatt nőnek vissza, mely idő alatt fényérzékenység, idegentest érzés tapasztalható. A szájon át szedhető fájdalomcsillapítók jól csökkentik a panaszokat.

A gyógyulási időtartam szemenként és egyénenként is eltérő. A kezelés után 1–2 órával később kellemetlen szúró, könnyező, idegentest érzet jelentkezik a hám hiánya miatt. Ennek csökkentésére ágynyugalmat javaslunk. A tünetek a második, harmadik napra csökkennek illetve megszűnnek.

A PRK kezelés előnye, hogy teljesen biztonságos, kitűnő eredményei vannak. Körülbelül 10 nap múlva lehet munkába állni. A műtét után a szemet legalább 6 hónapig 100%-os UV-szűrős napszemüveggel kell védeni (ezt felhős időben is viselni kell, a szórt fény miatt), mert az ibolyántúli sugarak hatására a szaruhártya ismét megvastagodhat, és visszaáll a műtét előtti állapot.

PTK kezelés

A fototerápiás keratectomia (PTK) során a szaruhártya felszínes elváltozásait kezeljük. Az excimer lézer rendkívül alkalmas az ismétlődő igen kellemetlen hámrendellenesség panaszok kezelésére. A néhány mikrométer vastagságú, kórosan megvastagodott bazálmembrán elpárologtatása után a regenerálódó hámban ismét kialakulnak a kapcsolóstruktúrák. Ezt követően a hám nem lökődik le, hanem a helyén marad, és a páciensnek megszűnnek a kellemetlen panaszai. Alkalmazásával a szaruhártya-átültetés kiváltható.

LASIK

A LASIK angol műszó, a Laser-Assisted In Situ Keratomileusis rövidítése. Ennél az eljárásnál egy speciális, mechanikus eszköz (a mikrokeratóm) segítségével védőlebenyt képezek a szaruhártya felső rétegeiből. A LASIK kezelés előtt a páciens helyi érzéstelenítőt kap, amely szemcsepp alkalmazásával történik. A műtét során egy speciális műszer segítségével lebenyt készítünk, melynek felhajtása után az excimer lézerrel az alatta lévő szövetet a kívánt dioptria eléréséig elpárologtatjuk. A beavatkozás mindössze néhány percig tart. Végezetül a lebenyt visszahajtjom eredeti helyére és a szemet fedőkötéssel látjuk el.

A LASIK kezelés előnye, hogy a műtét utáni időszak fájdalommentes mivel nem végzünk hámeltávolítást így a szaruhártya felületi rétegei épek maradnak és nincs zavaró hegesedés sem. A látásjavulás a beavatkozás után azonnal észlelhető.

IntraLASIK

Az IntraLASIK eljárás lényegében megegyezik a LASIK eljárással. A különbség a védőlebeny képzésénél jelentkezik. A LASIK eljárásnál egy számítógép által vezérelt mechanikus eszközzel készítik a lebenyt, míg az IntraLASIK eljárásnál ezt a műveletet is lézer végzi. A szaruhártya korrekciója a lebenyképzés után már azonos módon, mindkét esetben egy másik lézerrel történik.

Érdeklődni: Nagyvárad, Piața Ion Creangă, Bl. C80 földszint, tel.: O259/41266O, 0743/105118

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!