ERDON Helyi hírek

2015.11.05. 16:59

Kétnapos ünnep a magyar nyelv napja alkalmából

A román parlament és a szenátus is elfogadta, hogy Romániában november 13. legyen a magyar nyelv napja. A törvényt (amelyet az RMDSZ frakciója kezdeményezett, a szövegét pedig Szabó Ödön készítette el) a parlament már továbbította Klaus Iohannis államfőnek kihirdetésre.

A román parlament és a szenátus is elfogadta, hogy Romániában november 13. legyen a magyar nyelv napja. A törvényt (amelyet az RMDSZ frakciója kezdeményezett, a szövegét pedig Szabó Ödön készítette el) a parlament már továbbította Klaus Iohannis államfőnek kihirdetésre.

Amennyiben az államelnök gyorsan elvégzi a procedúrát, amire egyébként harminc nap áll rendelkezésére, akár az is megtörténhet, hogy az idei év november 13-án már törvényerőre is emelkedhet a kezdeményezés. A magyar nyelv napjához hasonlóan két másik kisebbségi nyelvnek is fogadott el törvényt a román parlament, éspedig a cseh (szeptember 28.) és a tatár (december 13.) nyelv napjának megünneplését emelték törvényerőre. A dátumot egyébként nem véletlenül választották az RMDSZ-es képviselők, ez a Kárpát-medencei magyarság számára a magyar nyelv napja, hisz a Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án hozott erről döntést.

Ünnepi program

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke korábban csak annyit árult el, hogy egyeztetés alatt áll egy ünnepi program megszervezése Nagyváradon a magyar nyelv napjára. Tegnap már részleteket is közölt képviselőnk: megtudtuk, hogy a bihari megyeszékhelyen kétnapos programsorozatot szentelnek anyanyelvünk hivatalos napjának. A Bihar megyei RMDSZ a Szacsvay Akadémiával közösen november 12-én, csütörtökön érdekfeszítő előadást szervez a magyar nyelv használatáról. Előadóként a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója, Horváth István érkezik Nagyváradra, aki értekezésében arra világít rá, a közéletben és a közigazgatásban miképpen állunk az anyanyelvhasználattal, milyen lehetőségeink és kötelességeink vannak azt illetően, hogy anyanyelvünkön kommunikálhassunk. Az előadó beszél majd néhány jól ismert kezdeményezésről is – például a kolozsvári Igen, tessék!-ről –, amelyeknek az a céljuk, hogy a többnyelvűséget, de kiváltképp a hivatalos román mellett a magyar nyelv használatát segítsék elő az üzleti szférában.

Tessék kérem, Nagyvárad!

Pénteken, november 13-án két rendkívüli programra, kiadványbemutatóra és színelőadásra is sor kerül Nagyváradon. A magyar nyelv napján mutatják be azt a havilapot, amely a kolozsvári Igen, tessék! mozgalom céljait hordozza magában. A Tessék kérem, Nagyvárad! című kulturális-közéleti havilap próbaszámát ismertetik az érdeklődő közönséggel. A készítők Nagyvárad épített öröksége, kulturális élete mellett érdekes és fontos személyiségeket is bemutatnak majd a lapban, amelyben teret kapnak azok a váradi vállalkozások is, amelyek kétnyelvű, román és magyar ügyfélszolgálatot működtetnek, vagy szolgáltatásaik elérhetők magyarul is.

Ugyancsak pénteken este két Jászai-díjas magyarországi színművész, Benkő Péter és Mikó István, valamint Rusz Milán előadásában tekinthető meg az a különleges előadás, amellyel a magyar filmvilág egyik csillagának, Jávor Pálnak állít emléket. A példátlan sikerű idei Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál közreműködő partnere, a Mandala Dalszínház hozza el Nagyváradra a darabot, melynek Jávor Pál utolsó mulatása a címe. A darabban megismerhetjük a nagyszerű színész életútját, miközben a legismertebb magyar nóták csendülnek fel, köztudott ugyanis, hogy nagyon szeretett mulatni. Az előadásra a belépés ingyenes, azonban szükséges meghívót igényelni az RMDSZ Bihar megyei, Fekete Sas-palotabeli székházában. Adományt, aki akar, tehet a Szacsvay-szobor felújítására, de ez nem feltétele a meghívó megszerzésének.

Szabó Ödön elmondta, a szervezésben már az utolsó simításoknál tartanak, mind a rendezvények helyszínét, mind a kezdési időpontokat idejében közlik majd az érdeklődő olvasókkal.

Bihari Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!