ERDON Helyi hírek

2015.11.10. 16:53

Gyerekek tüntetnek a szüleikért

A bukaresti Colectiv klubban történt tragédia nyomán kirobbant országos felháborodási hullám nagyváradi megmozdulásainak fő szervezője Hadi Kinga, egy tizenöt éves magyar kislány.

A bukaresti Colectiv klubban történt tragédia nyomán kirobbant országos felháborodási hullám nagyváradi megmozdulásainak fő szervezője Hadi Kinga, egy tizenöt éves magyar kislány.

Már több mint egy hete zajlanak Nagyváradon is a tiltakozó megmozdulások, melyek a romániai társasdalom megújítását, a korrupció radikális visszaszorítását, a teljes politikai elit lecserélését követelik. Szembeszökő, hogy a váradi megmozdulások hangadói, mozgatói tizenéves fiatalok, fő szervezőjük pedig Hadi Kinga, a Mihai Viteazul iskola tizenöt éves tanulója, akivel a hétfő esti tüntetés előtt beszélgettem el a megmozdulások fő helyszínén, a Nagyvásártéren. Legelőször természetesen arra voltam kíváncsi, hogy mi visz rá egy tinédzsert arra hogy rendszerellenes tüntetéseket szervezzen. „Először is az visz erre rá engem, hogy látom anyukámat, hogy elég sokat dolgozik, és soha nincs ideje, hogy beszélgessek vele. Mivel tinédzser vagyok, szükségem van a szüleimre, főleg, hogy apukám is el volt menve külföldre, hogy dolgozzon, hogy el tudjon tartani. Szerencsére visszajött, de még el szeretne menni. Mi is el kellett volna költözzünk külföldre, de végül itt maradtunk, és itt is akarunk maradni” -–válaszolt Kinga összhangban azzal a hangos követeléssel, ami az elmúlt napokban többször is elhangzott Nagyváradon a fiatalok részéről: „Elegünk van abból, hogy a szüleink külföldre kelljen menjenek!”

Nem ezt érdemlik

Kinga és tinédzser társai éppen abban reménykednek, hogy megmozdulásaikkal változtatni tudnak ezen az áldatlan állapoton is. „Reméljük, hogy ezekkel a tüntetésekkel elérünk mindent, amit akarunk, vagyis azt, hogy szüleink hazajöjjenek, mert nagyon sokan elmentek külföldre, hogy dolgozzanak, hogy eltartsanak, hogy suliba küldjenek minket, hogy megvehessenek mindent nekünk. Mi mindent meg akarunk változtatni, mert Románia nagyon szép ország, és nem azt érdemeljük, hogy el kelljen menjünk innen azért, hogy el tudjuk tartani magunkat” – mondta Kinga.

Kitartanak

A fiatal lány ismerős lehet a jó memóriával rendelkező váradiak körében, hiszen ő volt az, aki 2011-ben szervezett egy zöldövezet- és parktakarító akciót. „Akkor nem sokan válaszoltak pozitívan a hívásomra, de most itt vagyunk, változtatni akarunk, és nem megyünk haza, és nem fogunk otthon ülni, míg nem lesz minden megváltoztatva” – fogalmazott határozottan Kinga, aki elmondta azt is, hogy barátai, Facebook-ismerősei, volt osztálytárasai segítik ennek a megmozdulás-sorozatnak a megszervezésében. És természetesen a szülei is támogatják őt. „A szüleim tudják, hogy szervezem ezeket a tüntetéseket, és támogatnak, nagyon örülnek annak, hogy ilyesmit csinálok. Anyukámnak köszönhetem azt, hogy itt vagyok, mert ő nyitotta fel a szemem. A tanáraim nem sok mindent mondtak, nem támogattak, de azt se mondták, hogy rossz az, amit csinálok. Az osztálytársaim viszont nagyon örülnek, hogy beleavatkozok a dolgokba. Mivel ők falun laknak, nem tudnak bejönni a tüntetésekre, de azt mondták, hogy támogatnak, és bármiben segítenek, ha kell” – mondta Kinga. Arra is kíváncsi voltam, hogy áll-e bármiféle civil vagy politikai szervezet a szervezők mögött. A válasz határozott és egyértelmű volt: „Nem, ezt csak mi szervezzük, és mi is fogjuk szervezni a továbbiakban is, mert ismerjük egymást, bízunk egymásban, és nem akarunk most már mást beavatni ebbe.” És meddig fog tartani ez a tüntetéssorozat, kérdeztem végül Hadi Kingától, aki azt válaszolta, hogy december 1-ig biztos, hogy az utcán lesznek, majd hozzátette: „De végül is addig tüntetünk, ameddig kell, ameddig nem érjük el a céljainkat.”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!