ERDON Helyi hírek

2015.11.01. 19:10

„Fontos, hogy élvezettel olvassanak”

Második alkalommal szerveztek novella-vetélkedőt a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban. A csapatok kreatív feladatokat kaptak. A verseny célja az, hogy a gyerekek saját rálátással gazdagodjanak.

Második alkalommal szerveztek novella-vetélkedőt a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban. A csapatok kreatív feladatokat kaptak. A verseny célja az, hogy a gyerekek saját rálátással gazdagodjanak.

A verseny két kategóriában zajlott: a hetedikesekből és nyolcadikosokból álló csapatok Tömörkény István Csata a katonával, valamint Méhes György Lila festék című novellájából készültek fel, míg a középiskolások Karel Čapek cseh származású író novelláiból készültek.

Kreatívan

Tamás-Péter Réka magyartanár, aki az általános iskolásokból álló csoportok megmérettetését vezette, elmondta: ebben a kategóriában tizenöt csapat érkezett; a Szacsvay, az Ady, a 11. Általános, a 16. Általános, a Szent László, a Lorántffy, a Cantemir és a Bălcescu nagyváradi iskolák csapatai mellett bihari, székelyhídi, szalontai csapatok is részt vettek. A két hetedikes és két nyolcadikos diákból álló csapatok kreatív feladatokat kaptak, a verseny célja ugyanis az, hogy a szokványos irodalom tanítás keretein kívül foglalkozzanak a szövegekkel, s így a gyerekek saját rálátással gazdagodjanak. A tanítás keretei beszűkülnek, jobbára a nyolcadik végi szakasz-záró vizsgára koncentrálódnak, közben a tanárok elfelejtenek irodalmat tanítani, a diákok pedig élvezettel olvasni. Pedig fontos, hogy a gyerekeket érintse meg a mű – sokszor a klasszikus tanítás ezen átsiklik, mondta Tamás-Péter Réka.

Irodalmi kávéház

Az általános iskolások versenyével párhuzamosan zajlott a középiskolásoké, Bán Imola magyartanár vezetésével. Az osztályterem irodalmi kávéházzá változott, maguk a versenyzők is a húszas-harmincas éveket idézték ruhájukkal, frizurájukkal. Itt hat csapat mérkőzött meg: az Ady, az Eminescu, a Szent László és a Lorántffy iskolák csapatai mellett Székelyhídról és Borsról is jöttek diákok. Az ő teljesítményeiket háromtagú zsűri értékelte: Tasnádi-Sáhy Noémi színművész, Sánta Elza Hajnalka magyartanár és Kecse Gabriella, a Szacsvay iskola aligazgatója. A középiskolások is kreatív feladatokat kaptak, rejtvényeket fejtettek és „eljátszották” a novellákat. Amint Bán Imola elmondta, ügyesek voltak, kreatívan dolgoztak és sok pozitív visszajelzést kapott a verseny kapcsán.

Helyezések

Az általános iskolások versenyén az első díjat a Szacsvay iskola csapata kapta, a második és harmadik helyezést pedig a 11. Általános iskola csapatai kapták, a középiskolások megmérettetésén pedig az Ady Endre Középiskola csapata lett az első, a második helyezést a Szent László, a harmadikat pedig az Eminescu iskola csapata nyerte el. A novellavetélkedőt a Bihar megyei Tanfelügyelőség javaslata nyomán szervezték meg, s a tanfelügyelőség mellett a Communitas Alapítvány is támogatóik között szerepelt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!