ERDON Helyi hírek

2015.11.23. 14:57

Átvenné a város a termáltavat

A nagyváradi önkormányzat megelégelte a püspökfürdői termáltó körül kialakult lehetetlen állapotokat, ezért ő maga venné kezelésbe a természetvédelmi övezetet.

A nagyváradi önkormányzat megelégelte a püspökfürdői termáltó körül kialakult lehetetlen állapotokat, ezért ő maga venné kezelésbe a természetvédelmi övezetet.

Mint ismeretes, a püspökfürdői termáltó és környéke 2000 óta a Natura 2000 természetvédelmi övezetek része, csakhogy a Püspökfürdőn és Félixfürdőn történő túlzott termálvíz-kitermelés a teljes kiszáradással fenyegeti a püspökfürdői termáltavat, három őshonos élőlény természetes élőhelyét. A termáltó és a természetvédelmi övezet korábbi kezelője a Körösvidéki Múzeum volt, mely az évek során folyamatosan jelezte az illetékes hatóságoknak azt, hogy a túlzott termálvíz-kitermelés veszélyezteti magának a tónak a létét, de érdemi döntés ennek ellenére nem született a természetvédelmi övezet megmentésére. Időközben lejárt a Körösvidéki Múzeumnak a természetvédelmi övezet kezelésére vonatkozó szerződése. A nagyváradi helyi tanács pedig legutóbbi ülésén elfogadott egy határozattervezetet, melyben kifejezte azon szándékát, hogy saját kezelésébe venné a természetvédelmi övezetet, illetve hogy kidolgozna egy akciótervet a termáltó megmentése érdekében. A múlt heti tanácsülésen Ilie Bolojan polgármester az elfogadott tanácsi határozattal kapcsolatban kifejtette, hogy teljesen felelőtlen emberek az évek során engedélyezték azt, hogy „holmi okos fiúk” mindenféle szabályozás nélkül kitermeljék a környékről a termálvizet, és hogyha 5–10 éven belül nem születnek konkrét döntések a termáltó megmentése érdekében, az menthetetlenül tönkre fog menni. Az elfogadott határozat értelmében az önkormányzat megkezdi a kezelésbe vételhez szükséges törvényi eljárásokat.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!