ERDON Helyi hírek

2015.10.28. 15:54

Négyszer több bírság fekete munka miatt

Bihar megye - Mezőgazdasági támogatások mellett többek között fekete munkáról is szó esett a prefektusi kollégium ülésén. Bár a bírságok nagyok, úgy tűnik, a jelenség egyre elterjedtebb országszerte.

Bihar megye - Mezőgazdasági támogatások mellett többek között fekete munkáról is szó esett a prefektusi kollégium ülésén. Bár a bírságok nagyok, úgy tűnik, a jelenség egyre elterjedtebb országszerte.

A kimutatások szerint 2012 óta mintegy 80%-kal nőttek a Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) által kirótt bírságok, s ezen belül mintegy négyszeresére nőtt a fekete munka miatt kirótt bírságoké Bihar megyében is, mondta el a szerdai ülésen Marius Rotar, az intézmény igazgatója. Míg 2012-ben 2,6 millió lejes büntetés kaptak a munkaadók az év első kilenc hónapja folyamán, s ezen belül 776.100 lej volt a fekete munka miatt kirótt bírságok összértéke, az idén, szeptember végi adatok szerint összesen 4,2 millió lejes bírságot rótt ki az ITM, s ezen belül az illegálisan alkalmazottak miatti bírságok értéke meghaladja a 3,2 millió lejt. Azaz a bírságok teljes értékének mintegy 75%-át fekete munka okán róják ki, hangsúlyozta ki Marius Rotar igazgató, aki szerint országos szinten tapasztalható a növekvő trend, Bihar megyében a helyzet semmiben sem tér el attól, ami más megyékben is konstatálható.

Bírságok

Mint elhangzott, a fekete munka esetén a törvény nem ad lehetőséget a figyelmeztetésre és a legkisebb kiszabható bírság tízezer lej. Ez nem egy kis összeg hazai viszonylatban, de jóval alacsonyabb, mint a nyugati országokban – Olaszországban például kilencezer euró jár ugyanezért, Angliában pedig ötezer lírás az illegális munka miatti bírság, azaz hatszor, illetve nyolcszor magasabb, mint a hazai. A többi, munkaügyi jellegű bírság tekintetében is hasonló az arány, tudtuk meg.

Örvendetes, hogy húsz év után először Romániában az alkalmazottak száma meghaladja a nyugdíjasokét, tudtuk meg. Jelenleg 475 ezer a munkaadók száma, az alkalmazottaké 5,4 -5,5 millió közötti, a nyugdíjasok száma a legfrissebb kimutatások szerint pedig 5,3 millió körüli. Hasonló a helyzet Bihar megyében is: mintegy húszezer munkaadót tartanak számon, az alkalmazottak száma 184 ezer körüli, a nyugdíjasoké pedig 164 ezer. „Nagyon jól állunk” - jelentette ki az igazgató.

A prefektusi kollégium ülésén Florian Pavel, a Bihar Megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) igazgatója a kifizetések menetéről számolt be. Az idén közel negyvenezren igényeltek terület szerinti segélyt, közel 320 ezer hektárra vonatkozóan. Valószínűnek tartja, tette hozzá, hogy november közepétől az érintettek átvehetik az előleget, azaz a teljes összeg 50%-át. Az is elhangzott, hogy közel ötezer mezőgazdát, illetve állattenyésztőt ellenőriztek az eddigiek során.

Túlterhelve

Az igazgató elmondta: míg az európai átlag szerint egy alkalmazottra 250 kérvény elbírálása jut, a Bihar megyei intézmény esetében az alkalmazottaknak személyenként több mint 600 kérvényt kell elbírálniuk, s ez óhatatlanul rányomja a bélyeget a munka minőségére, beleértve a dossziék átvételének időtartamát is.

A jelentéseket követően szó esett többek között az utak állapotáról – befejeződött a Nagyvárad és Margitta közötti út felújítása, dolgoznak a Nagyvárad és Déva közötti, 76. sz országút felújításán, december közepéig befejezik a szóban forgó 47 kilométeres útszakasz felújítását, s a nagyváradi Densuşianu utca felújítása is háromnegyed részt befejeződött.

A Bihar megyei mezőgazdák a szárazság miatt is igényelhettek kártérítést. Amint Nicolae Hodişan, a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta, sajnos nem minden érintett polgármesteri hivatal készítette el a kárfelmérést, e nélkül pedig a kárvallottak nem igényelhetnek támogatást. A mulasztás az adott polgármesteri hivataloké, hangzott el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!