ERDON Helyi hírek

2015.10.29. 16:35

Közel háromszáz embert bocsátanak el

Ilie Bolojan polgármester és Stănel Necula, a váradi Hőszolgáltató vezérigazgatója csütörtöki tájékoztatójukon jelentették be a hírt, hogy jövő év tavaszán 292 személytől válik meg a vállalat, melynek az átszervezést követően a jelenlegi 513 helyett 221 alkalmazottja lesz.

Ilie Bolojan polgármester és Stănel Necula, a váradi Hőszolgáltató vezérigazgatója csütörtöki tájékoztatójukon jelentették be a hírt, hogy jövő év tavaszán 292 személytől válik meg a vállalat, melynek az átszervezést követően a jelenlegi 513 helyett 221 alkalmazottja lesz.

Az erre az átszervezésre vonatkozó határozattervezetet terjesztették tegnap a helyi tanács elé, mely kimondja azt is, hogy a helyi tanács által a Hőszolgáltató Részvényesek Tanácsába delegált tagoknak igennel kell szavazniuk ebben a testületben az átszervezési tervről. A sajtótájékoztatón Ilie Bolojan kifejtette, hogy az elbocsátásra azért van szükség, mert az új, gázturbinás hőerőmű a jelenleginél sokkal korszerűbb rendszer, melynek üzemeltetéséhez sokkal kevesebb emberre van szükség. Elismerte, hogy sok ember elbocsátásáról van szó, aminek igen komoly szociális következményei lesznek. Ezen következmények enyhítésére, vagy megszüntetésére szolgál a tanácsi határozatban az a kitétel, hogy a város kezdeményezi a román kormánynál azt, hogy a Hőszolgáltatótól elbocsátott dolgozók is kerüljenek be azoknak a munkavállalóknak a kategóriájába, akiknek elbocsátásukkor az állam kompenzációt fizet. Ilie Bolojan az Oltchim vállalatot említette példaként, az onnan elbocsátott dolgozók is kaptak kompenzációs fizetést. Ha sikerül elfogadtatni a kormánnyal ezt az elképzelést, akkor a Hőszolgáltatótól elbocsátott dolgozók munkaviszonyuk időtartamának a függvényében húsz-huszonnégy hónapon át kapnának kompenzált fizetéseket, havonta mintegy nettó ezerötszáz lejt. A város- és a vállalatvezető elmondták azt is, hogy olyan embereket bocsátanak majd el, akik már közel vannak a nyugdíjkorhatárhoz, így a húsz hónap, vagy a két év letelte után nyugdíjazhatják magukat. Arra a kérdésünkre, hogy mi történik akkor, ha a kormány nem fog beleegyezni abba, hogy a Hőszolgáltatótól elbocsátott dolgozók megkapják a kompenzációs fizetéseket, Ilie Bolojan leszögezte, hogy az elbocsátás mindenképpen meg fog történni, függetlenül a kormány döntésétől, arra viszont már nem tért ki, hogy ez esetben miképpen fogja a város enyhíteni ennek az intézkedésnek a szociális következményeit.

Tanácsülési vita

A sajtótájékoztatót követő tanácsülésen lényegében az elbocsátásokra vonatkozó határozattervezet volt az egyetlen, amely vitát szült. Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos arra volt kíváncsi, hogy történtek-e egyeztetések a szakszervezettel ebben az ügyben. Ilie Bolojan polgármester erre válaszolva kijelentette: a dolgozókat el kell bocsátani, ha beleegyezik ebbe a szakszervezet, ha nem, hiszen a hőerőműnél egész egyszerűen már nem lesz szükség annyi dolgozóra. Mint mondta, ha a jövőben is a Hőszolgáltatónál tartanák ezeket az embereket, akkor évente mintegy 3–4 millió eurót kellene szubvencióként fizetni a vállalatnak, vagy meg kellene emelni a hő-, és melegvíz szolgáltatás közüzemi díját, vagyis a lakossággal kellene megfizettetni ezt a személyzet többletet. Mivel ezen lehetőségek egyike sem elfogadható, ezért döntöttek az elbocsátások mellett. Bolojan hozzátette, hogy tárgyalásokat folytattak a nagyváradi ipari parkban lévő vállalatokkal, hogy megtudják, vannak-e köztük olyanok, amelyek átvennének dolgozókat a Hőszolgáltatótól, míg Stănel Necula azt mondta, hogy a szakszervezetet másfél évvel ezelőtt már tájékoztatták az elbocsátásokról. Azt is elmondta, hogy az elbocsátási feltételek olyan kedvezőek, hogy ha nem a vállalat vezetősége választaná ki az elbocsátandó személyeket, hanem szabadon lehetne jelentkezni, akkor Necula meggyőződése szerint több mint háromszáz dolgozó választaná azt, hogy a vállalat bontsa fel a munkaviszonyukat.

Öt ellenszavazat

A szociáldemokrata párti Adelina Costea, aki egyébként tagja a Hőszolgáltató részvényesek tanácsának, azt kifogásolta, hogy a határozatjavaslat kötelezi ennek a tanácsnak a tagjait, hogy szavazzák meg a Hőszolgáltató átszervezési tervét, amit ő elfogadhatatlannak tart. „Én úgyis úgy fogok szavazni, ahogy a lelkiismeretem diktál” – szögezte le. Egyébként a szóban forgó határozattervezetet végül az öt szociáldemokrata párti tanácsos ellenszavazata mellett fogadta el a testület.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!