ERDON Helyi hírek

2015.10.26. 15:40

Kapszulába zárt üzenet

A Múzeumi Hangversenyek keretében vasárnap este klarinét, szaxofon és zongora estnek adott helyszínt a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna központ.

A Múzeumi Hangversenyek keretében vasárnap este klarinét, szaxofon és zongora estnek adott helyszínt a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna központ.

A Magyarország legjobb fúvósaiként számon tartott Szabó András és Szabó-Rajczi Katalin klarinétot és szaxofont szólaltatott meg, Thurzó Zoltán pedig, a hangverseny művészeti vezetője zongorán közreműködött.

A műsort úgy állították össze, mondta el Thurzó Zoltán, hogy az emberi érzések minél szélesebb skáláját öleljék fel; mindegyik darab olyan, mint egy kapszulába rejtett örök üzenet, melyet az előadó kinyit a közönség előtt és átadja nekik – hangzott el a hangverseny bevezetőjeként. Diktatúrák mehetnek és jöhetnek, de a művészet marad, s a zenészeknek feladatuk, hogy ezeket az üzeneteket átadják. Mivel Bach mérföldkő a zeneszerzésben és irányvonalat szab, a program két Bach-művel vette kezdetét – ez azért is fontos volt, mert maguknak a művészeknek is lényeges a ráhangolódás, s Bach örök érvényű zenéje kiválóan alkalmas erre, tudtuk meg.

A későbbiekben Chopin, Stravinsky, Creston, Kovács Béla, Giampieri, Singelee és Mendelssohn Bartholdy művek hangzottak el, kivételes tolmácsolásban. A közönség ritmikus tapssal jutalmazta az előadókat.

A Múzeumi Hangversenyek két és fél éve zajlanak rendszeresen, a református püspökség támogatásával. Fontos, hogy a nagyváradiak tudják, hogy van itt egy művelődési központ, mely egyben református múzeum is, hangsúlyozta ki a művészeti vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!